El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Campus d'Alcoi de la UPV negocia la compra de la nau de Tutto Piccolo per ampliar instal·lacions

El director del Campus Pau Bernabeu i el subdirector Jesús Seguí, amb Borja Mataix, director comercial de Tutto Piccolo.

L'edifici que volen adquirir és una nau industrial construïda en l'any 1903, i que ha acollit les fàbriques tèxtils al llarg del segle 20. El Campus manté així l'esperit de recuperació de patrimoni industrial, com ja ha fet en els edificis Ferrándiz i Carbonell. 
 

Amb aquesta adquisició i altres que estan en negociació volen triplicar la superfície del Campus, i albergar el doble d'alumnes que ara. A més manté l'aposta del Campus per la recuperació del patrimoni industrial alcoià. 

El Campus d'Alcoi de la UPV està al 100 per cent de la seua capacitat. Amb més de 2.000 alumnes i 20.000 metres quadrats d'espai entre diversos edificis, ja no pot albergar més estudiants ni professors, i ja no parlem de nous laboratoris o centres d'investigació. És per això que des del Campus han preparat un Pla Director per a l'ampliació, molt ambiciós, on es preveu l'adquisició de diverses naus i solars. Quan el Pla haja conclòs, el Campus haurà triplicat el seu espai de metres quadrats, dels 20.000 actuals a 60.000; es podran incorporar nous graus, i es vol duplicar el nombre d'alumnat, dels 2.000 que tenen ara fins als 4.000.

La nau de Tutto Piccolo, al costat de l'actual Campus de la UPV

El primer pas, i que ja està quasi tancat, suposa l'adquisició de la nau industrial del grup Tutto Piccolo a prop de l'actual Campus, en concret en l'encreuament dels carrers Verge dels Lliris i Echegaray. Des de Tutto Piccolo, el seu director comercial Borja Mataix, explica que veuen amb bon ulls la proposta, perquè tant ell com son pare han estudiat al Campus d'Alcoi, i volen ara col·laborar en aquesta espenta. Tot el que ara tenen en aquest espai ho traslladarien a la nau que tenen al polígon de Cotes Altes. És la negociació que està més avançada, i des del Campus també volen arribar a un acord amb el solar i nau adjacent, propietat de León Grau. En aquest espai, el campus preveu instal·lar laboratoris i un centre d'emprenedoria. I amb nous espais, el campus vol demanar també nous graus per sumar als 7 que s'imparteixen actualment, incrementant així el nombre d'alumnes al campus alcoià.

Més enllà de la importància que té l'ampliació d'un Campus Universitari, la rellevància del campus alcoià està en el seu format i model urbanístic, molt poc habitual en altres ciutats excepte en llocs tradicionalment universitaris com Oxford. Està totalment integrat en el centre de la ciutat, i busca sempre que siga possible la recuperació de patrimoni industrial local que d'altra forma s'hauria enderrocat o reurbanitzat. Així gaudim del campus actual, en els edificis Ferrándiz i Carbonell; i en un futur gaudirem de les noves instal·lacions en aquestes naus industrials de principis del segle 20. Des del Campus també estudien idees per a l'edifici que tenen al Viaducte.