El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Campus d'Alcoi dissenya un model que ajuda a preveure i organitzar-se davant un possible rebrot

És una ferramenta que preveu l'estat de saturació a l'Hospital Verge dels Lliris per un possible rebrot, i per tant, permet tindre un control anticipat dels recursos necessaris i controlar la gestió per evitar col·lapses. També estudien aplicar-lo a altres departaments de salut. 

Francisca Sempere és la investigadora del Campus d'Alcoi de la UPV coordinadora d'aquest projecte, i explica que "es tracta d'avançar-se i protegir el sistema sanitari proporcionant una ferramenta de suport en la presa de decisions, en situacions de gran variabilitat, a l'equip de gestió de l'Hospital". L'objectiu és oferir un model de previsió i simulació per millorar el flux de pacients i la qualitat assistencial al nostre departament de salut.

Les dades de partida són models matemàtics de contagis preparats per l'investigador Alejandro Rodríguez Villalobos, Són models complexos fets "a partir de l'aprenentatge i el comportament del contagi confinament observat des de l'inici de la pandèmia a Wuhan, Xina". I a açò se li afegeix uns "generadors de brots" creats també per Alejandro Rodríguez, amb els que es pretén simular el comportament de futurs rebrots. Amb tot, es generen possibles escenaris, des d'un rebrot generalitzat com el contagi viscut fins ara, o rebrots específics i localitzats en organismes, empreses o esdeveniments.

Els investigadors Alejandro Rodríguez i Francisca Sempere

Però no es queda ací, sinó que tots aquests resultats alimenten un altre model de simulació de l'estat dels pacients a l'Hospital. Aquesta és la part que ha implementat Francisca Sempere, i on es preveu la possible evolució del pacient en planta, UCI i post UCI. Es té en compte la probabilitat que un pacient derive en cadascun d'aquests estats, i el temps d'estada en cadascun d'ells. Aquesta malaltia és d'estada prolongada als hospitals, i tota aquesta informació permet als directius de l'Hospital prendre decisions organitzatives amb previsió. És a dir, es poden definir els recursos hospitalaris necessaris: humans, tècnics, de protecció, o d'infraestructures.

A més, la ferramenta de la UPV aporta altres elements gràfics de suport, com mapes de la pandèmia o de seguiment dels pacients.

Un model dinàmic que s'actualitza constantment a mesura que arriben noves dades i estudis sobre l'evolució del virus. "Per la seua transcendència, en aquest moment es contempla la possibilitat d'estendre'l i adaptar-lo a altres centres de salut", explica Francisca Sempere. De fet, quan el director mèdic de l'Hospital José Enrique Soriano, i el gerent José Enrique Barbeito contactaren amb el campus de la UPV, l'equip de Francisca Sempere ja treballava en l'anàlisi de la situació en altre departament proper.

Projectes i iniciatives que demostren la importància de la cooperació entre la Universitat Pública Espanyola i el Sistema Sanitari.

L'equip d'investigació està coordinat per Francisca Sempere; i format per Alejandro Rodríguez Villalobos, investigador de l'Institut Universitari Mixt de Tecnologia de la Informàtica; Jesús Seguí, investigador de l'Institut de Tecnologia de Materials; Vicente Dïez, del departament d'organització d'empreses de la UPV i exdirector de Recursos humans de l'Hospital Universitari i Politècnic de la Fe; tots ells investigadors al campus d'Alcoi, que amb comptat amb el suport del Grup d'investigació ROGLE del campus de Vera.