El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Campus de la UPV d'Alcoi recupera i digitalitza més de 150 anys d'història

Alcoi té l'escola politècnica més antiga de la comunitat, i l'única que ha salvaguardat i cuidat els documents interns, com actes o fotografies, durant més d'un segle. Ara, després de 5 anys de treball, es presenta la digitalització de 70 documents molt valuosos i quasi únics en la història universitària valenciana. 

El Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València ha presentat la digitalització de l'arxiu històric de l'escola industrial. 70 documents entre actes, registres, memòries del curs acadèmic i fotografies, que suposen la història escrita de l'escola industrial d'Alcoi. Es reflecteix en aquests documents els canvis de nom, d'edifici, ampliacions o les decisions que es prengueren sobre uns estudis o uns altres. Fins i tot apareix la primera persona que es va traure un títol a l'escola alcoiana, i que va pagar 32 reals per l'expedició. 

El rector de la UPV Francisco Mora

La digitalització de l'arxiu s'ha presentat en un acte al campus d'Alcoi, amb la presència del rector de la Universitat de València, Francisco Mora. Mora assegura que, ara que preparen el 50 aniversari de la UPV, s'han adonat que "en moltes escoles no hem trobat material de més de 20 anys. Actes, acords, memòries... no es van guardar o no es tenen. I són valuosos a l'hora d'explicar perquè es van prendre certes decisions, o es va apostar per uns estudis o línies d'investigació davant altres". I ha agraït a "les persones que preservaren eixe material en l'escola d'Alcoi durant 170 anys".

 

En concret, són 32 memòries, 13 llibres d'actes complets, i 25 fotografies, que es poden consultar ja de manera pública en aquest enllaç. El treball de recerca i digitalització ha estat coordinat per Jaime Busquets, cap de servici de l'àrea ASIC de la universitat; i Juan José Rico, secretari de l'Escola Politècnica, l'EPSA. 

Jaime Busquets explica el procés de digitalització