El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Campus UPV crea robots per a millorar la logística en hospitals, hotels i centres comercials

Un dels robots utlitzats en el projecte.

Aquests robots, governats per un sistema de gestió, són capaços de moure i manipular materials entre diferents parts d'una planta industrial o un magatzem.

Investigadors de la UPV, pertanyents alguns d'ells al Campus d'Alcoi, estan treballant en noves solucions suportades per robots per a millorar la logística en edificis com a hospitals, centres comercials, oficines o hotels.

Aquest és l'objectiu principal de 'ENDORSE', un projecte europeu en el qual participen a més el Centre CIGIP, l'Institut ai2, i altres set institucions d'investigació, l'empresa valenciana Robotnik i empreses de França, Grècia i Xipre. “La idea és que puguen desplaçar-se per l'edifici, un hospital o una residència, sabent com evitar a la gent i reconeixent que l'entorn està canviant”, explica Martín Mellado, investigador del ai2 i coordinador del projecte en la UPV.

L'ús de robots en àmbits logístics industrials està relativament consolidat des de fa anys. Aquests robots, governats per un sistema de gestió, són capaços de moure i manipular materials entre diferents parts d'una planta industrial o un magatzem. Però la realitat canvia quan els robots actuen en edificis que no estan relacionats amb la indústria, com és el cas dels hospitals, hotels o centres comercials.

En aquesta mena d'edificis ens trobem amb característiques que no apareixen normalment en les indústries. Per exemple, en una nau industrial les rutes per les quals van els treballadors i els robots estan perfectament delimitades i a penes hi ha interferències entre ells. No obstant això, en hospitals, hotels, centres comercials o oficines la quantitat de persones que hi ha circulant és substancialment major i normalment amb uns patrons de moviment molt diferents”, explica Raúl Poler, director del Centre d'Investigació en Gestió i Enginyeria de Producció i professor al campus d'Alcoi.

L'equip del projecte treballa en interfícies humà-robot, que permetran resoldre la navegació de robots en entorns altament concorreguts de persones. També està posant a punt un nou sistema de navegació multirobot, de manera que amb la mínima infraestructura de sensors i busos de comunicacions dins de l'edifici es puga localitzar fàcilment robots i estacions d'acoblament i permetrà la planificació de tasques i rutes del conjunt de robots.