El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El cas de la Filà Vascos convulsiona la festa alcoiana

Per l'impagament denunciat per la Unión Musical Contestana

Fa uns dies alçàvem el crit al cel perquè el cartell de festes s'havia filtrat per les xarxes socials. Molts li tiraven la culpa la tecnologia, la ferramenta que s'ha aliat de la mà de les comunicacions i que tant de bo ens permet comunicar-nos en temps real amb algú que està en Londres, tant de bo serveix per propagar una notícia en un dia assenyalat perquè tot el món s'assabente. Que algú perda els diners de l'esquadra de negres, se'ls gaste o els mal-administre és tan vell com la mateixa festa, però ara és molt més fàcil contar-ho amb detalls i que la filà Vascos es mostre ofesa perquè un tal David Blasco -esquadrero d'eixa filà fa menys d'un any- ha danyat el seu honor justament quan tenen el capità. Comunicat de la filà Vascos Comunicat Unió Musical Contestana

Fa uns dies alçàvem el crit al cel perquè el cartell de festes s'havia filtrat per les xarxes socials. Molts li tiraven la culpa la tecnologia, la ferramenta que s'ha aliat de la mà de les comunicacions i que tant de bo ens permet comunicar-nos en temps real amb algú que està en Londres, tant de bo serveix per propagar una notícia en un dia assenyalat perquè tot el món s'assabente. Que algú perda els diners de l'esquadra de negres, se'ls gaste o els mal-administre és tan vell com la mateixa festa, però ara és molt més fàcil contar-ho amb detalls i que la filà Vascos es mostre ofesa perquè un tal David Blasco -esquadrero d'eixa filà fa menys d'un any- ha danyat el seu honor justament quan tenen el capità.

La Festa es troba en estat de convulsió total pocs dies abans de la trilogia. I en aquesta ocasió no té res a veure ni amb les dones ni amb els majorals. La Unió Musical Contestana va triar a consciència el dia de la Glòria, quan la festa pregonava pels carrers d'Alcoi, per fer córrer per la xarxa un comunicat on denunciava que l'esquadra de negres de l'alferes dels 'Vascos' no els ha pagat la seua faena de l'any passat. Molts vam contindre la notícia a l'espera d'un contrast per part de la filà que ha arribat en un comunicat molt dur on es diu que 'no s'han llavat les mans en aquesta qüestió' però que la culpa és d'un tal David Blasco, per cert, esquadrero  dels 'vascos'.

Segons ha pogut saber AM, David Blasco era (ja no) un destacat fester de la filà que va assumir el paper d'administrador dels diners de l'esquadra i també d'altres parts del seguici i el càrrec i que no va saber o poder administrar bé. Ningú diu que s'ha quedat amb 'la pasta', simplement se'ls va anar de les mans i ara ja és massa tard. Ara es diu David Blasco, però qui no coneix algun cas paregut en la seua filà... històries de 'montepios' desapareguts, invertits en accions que van fer fallida en la borsa. Açò ha passat sempre, però no hi havia Internet.

Tenen raó els Vascos en el seu comunicat quan insinuen que l'esquadra és un ens independent dirigit per 12 persones que contracten amb qui volen i que per tant la responsabilitat és d'ells. Però han de tindre en compte que els seus integrants són Vascos i baixaren Sant Nicolau amb els Vascos. No es pot 'violar' l'honor de la filà perquè qui paguen són 12 de la filà? I l'honorabilitat dels músics?

No cal buscar culpables més enllà del tal David Blasco i els Vascos, ni víctimes com el de les carrosses que van haver d'avalar el dia dels músics, ni el vestit del Mossèn que mai aparegué. Són coses que passen, un poc estranyes. Estranyes perquè amb tanta literatura al voltant dels 'montepios perduts' resulta estrany que una única persona administre tants diners. Com també és estrany que una banda no cobre la feina abans del dia de l'entrada amb una esquadra.

El cert és que els Vascos tenen el capità, i no es pot enfosquir la il·lusió d'una familía i una filà per uns fets lamentables. Malament per filtrar intencionadament l'impagament un dia de Festa; també un poc desafortunat el to dels Vascos en el seu comunicat. Tampoc som ningú per jutjar, perquè ens pot passar a qualsevol un any d'aquestos.

Potser ha arribat el moment de 'professionalitzar' aquests assumptes, que les bandes demanen fiances i que fem cas als consells dels nostres majors: "Tots els negocis i els acords, per escrit i els diners per davant".

Cal animar el capità, Eduardo Tormo, i els Vascos, en aquest any. I també desitjar que la Unió Musical Contestana reba els seus diners quant abans millor.