El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El celler de Muro recupera l'antiga i popular varietat de raïm ‘Verdilet de Muro’

A agost es podrà tindre vi blanc de l'any, de la recuperada antiga i popular varietat de les plantes sanes de ‘Verdilet de Muro’
La gran sorpresa s’ha sabut al saló internacional ‘Vinoble 2018’ i a més, el Celler la Muntanya sol·licita la modificació d'ordenances

La Càtedra d’investigació Celler de la Muntanya, Territori i Patrimoni Vegetal, té agrupats 8 clons diferents de la històrica varietat ‘Verdil’ per a avaluar els seus comportaments i readaptacions i poder fer vi en els pròxims mesos

El Celler la Muntanya va nàixer de la il·lusió per recuperar el vinyer desaparegut, recolzant-se en les gents de la comarca. Així, va nàixer un projecte que va il·lusionar molt, que era 'Microvinya', una proposta social i de desenvolupament de la comarca Setla de Nunyes a Muro. Un projecte que va recuperar les terres perdudes, plantant de nou les varietats que anys rere es podien trobar en els voltants de la comarca. Ara, en el camp experimental han trobat les plantes sanes de 'Verdilet de Muro' custodiades per Vivers Evaristo a Beniarrés.

Aquestes plantes, segons Conselleria i l'IMIDRA, són el clon de verdil (un tipus de planta) de maduració més primerenca en l'àmbit europeu. S'ha aconseguit reproduir 35 plantes, i des del Celler confien a aconseguir una mínima producció per a tindre vi blanc a l'agost.

A banda, en el camp experimental del Celler tenen agrupats 8 clons diferents de la històrica varietat Verdil per a avaluar els seus comportaments i readaptacions.

El Celler la Muntanya ha participat també recentment en el Saló internacional 'Vinoble 2018' a Jerez, tot i que des del Celler recalquen que ho han fet en un estand independent, al marge dels que tenen denominació d'origen.

I des del Celler també demanen la modificació d'ordenances que impedeixen la possibilitat d'esmentar la localització del celler i l'origen dels raïms que treballen. Consideren des del Celler que "l'excés de normatives legals però injustes a les quals estan sotmeses les bodegues que han optat per no pertànyer a una D.O., com el cas d'Ell Celler de la Muntanya, fa difícil l'existència de xicotetes empreses en el minifundi, les quals són les més efectives per aconseguir la vertadera sostenibilitat del món rural".