El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Celler la Muntanya i la UMH creen una càtedra per a recuperar i aprofitar les varietats de vinya que estan perdent-se

Acte de constitució de la nova càtedra amb el rector de la UMH, el director d'El Celler de la Muntanya, elprofessor David López, i altres representants de la universitat i el celler
La càtedra du per nom "Càtedra Celler de la Muntanya, Territori i Patrimoni Vegetal"

Esclafacherre, Parrell, Valentí, Forcallat o Plantamula. Són algunes de les varietats pròpies de raïm dels sud-est espanyol que estan perdent-se, sent substituïdes per varietats més modernes. Queden pocs ceps, alguns en microvinyes de les nostres comarques. Per tal de recuperar-les i aprofitar-les, la Universitat Miguel Hernández i el Celler la Muntanya uneixen esforços en una nova càtedra.

El raïm també es veu afectat pel progrés i els canvis. Tal com expliquen des de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, en les últimes dècades s'ha produït una substitució de varietats de vinya pròpies del sud-est espanyol, "com ara Esclafacherre, Parrell, Valentí, Forcallat o Plantamula", per altres més modernes. "És un clar exemple d'erosió genètica que té com a resultat una pèrdua de la variabilitat genètica".

Queden pocs ceps d'aquestes varietats, que a més "poden tindre una elevada edat i estar en risc de desaparició". Per tal d'evitar aquest extrem, la UMH i el Celler de la Muntanya han creat la 'Càtedra Celler de la Muntanya, Territori i Patrimoni Vegetal', amb l'objectiu d'identificar, conservar i reaprofitar els ceps que queden.

Són varietats antigues, però que "tot i que poden ser menys productives, poden estar adaptades a les condicions específiques d'algunes zones, així com tindre característiques organolèptiques particulars, per la qual cosa podrien ser d'utilitat per al seu cultiu directe o per a programes de millora genètica. Sense aquestes varietats, desapareixeria una cultura i una manera d'entendre l'agricultura".

El rector de la UMH, Jesús Pastor, i el director del Celler de la Muntanya, Joan Cascant, han firmat el conveni per constituir aquesta nova, que estarà dirigida per David López Lluch, professor de l'àrea d'economia, sociologia i política agrària de la universitat. Es faran activitats formatives i d'investigació, seminaris, conferències i altres activitats de divulgació. Tot per fomentar l'ecosistema empresarial rural.

El Celler la Muntanya, ubicat a Muro, dotarà amb 10.000 euros anuals la càtedra. Però a més, aportarà microvinyes on encara queden les varietats que comentàvem, i on es podrà fer activitats, plantacions i estudis. Les microvinyes són de diversos propietaris, i el Celler de la Muntanya s'encarregarà de la gestió. Per la seua banda la UMH aportarà les instal·lacions i infraestructures necessàries per a les activitats, a més del cos investigador.