El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El centenari d'El Collao: Una història de militars i una tribuna amb 14 pilars

Imatge antiga d'El Collao (SANTONJA)
  • El Collao és un dels estadis de tot Espanya que no ha canviat la seua ubicació des que es van construir. 
  • L'exèrcit qui es compromet amb la ciutadania i construeix el Camp d'El Collao. Les diferents directives del Deportivo eren molt llestes i incloïen a les seues juntes sempre a militars del Biscaia XXI.

El mític estadi d'El Collao celebra el seu centenari aquest mes d'agost amb el retorn de l'equip al futbol professional. Divendres, l'estadi, o millor dit, el seu públic, tornà a ser fonamental perquè el seu equip guanyara el Betis. El Collao, una història de militars i 14 pilars.

1921, Alcoi. Des que la revolta obrera de 1873 incendia part de la ciutat i posa fi a la vida de l'alcalde Pelletes, el Regiment Biscaia 21 es converteix en la institució més important de la ciutat. L'han enviada des de Madrid per tindre els insurrectes alcoians controlats.

Més de 1000 soldats conformen aquesta divisió de l'exèrcit de Terra; una mà d'obra barata i jove amb la qual construir un camp de futbol sobre uns terrenys cedits per Francisco Laporta al munt d'El Collao, entre Santa Rosa i Batoi (perquè ens aclarim).

Segons relata l'arxiver d'Alcoi, Josep Lluís Santonja, la relació entre l'exèrcit i la ciutat (en general) és excel.lent i després de fusionar diferents clubs que cohabiten des de principis del segle XX, es refundarà el Deportivo Alcoyano. Però uns anys abans, és l'exèrcit qui es compromet amb la ciutadania i construeix el Camp d' El Collao. Les diferents directives del Deportivo eren molt llestes i incloïen a les seues juntes sempre a militars del Biscaia 21.

Fer la 'mili' en Alcoi

Així s'asseguraven tant eixa mà d'obra per a fer el camp, però també el 'reclutament' de jugadors. Entre els 1000 joves que vivien al quarter, segur que hi havia potencials jugadors interessants per al Deportivo. A més a més, 'venien' com a atractiu als futbolistes de tota la zona (València i Múrcia), la possibilitat de fer la mili a Alcoi. I a canvi de jugar en el Deportivo, no havien de fer guàrdies. Així, esportistes de tot el territori arribaven al Deportivo atrets per la trajectòria de l'equip i també perquè no haurien de xafar la caserna militar i els 'convalidaven' el servei militar.
 

14 pilars

El primer Collao tenia una caseta on es canviaven els jugadors i poc més, un terreny de joc cercat per cordes. Així que es construeix un estadi paregut a l'actual i que no ha patit pràcticament modificacions. Ara per ara el podem reconèixer pràcticament com era fa cent anys. Fins i tot la Tribuna manté els 14 pilars que li donen un sabor especial; el d'un camp d'estil anglés, amb les graderies molt a prop de la gespa.

Eixa escassa distància entre afició i (ara) gespa és potser el valor afegit més rellevant per al Deportivo. Sense anar més lluny, divendres passat, l'entrenador del Betis Deportivo, Manuel Ruano, es queixava amargament de la derrota del seu equip i atribuïa al públic d'El Collao el xiulit del penal que Jona convertí en 1 a 0 definitiu. No fou l'àrbitre qui decretà la màxima pena i sí els 2.000 alcoianistes que apretaven des de la graderia.

El Collao és un dels estadis de tot Espanya que no ha canviat la seua ubicació des que es van construir. El primer és el d' El Molinón de Gijón, que data de 1908. La Murta de Xàtiva és de 1920, i El Collao de 1921.

Un estadi que ha viscut mil i una batalles. Una de les més importants, en 1939, quan es va disputar la 'Copa Olcina' entre soldats italians (que havien entrat en la ciutat) i un combinat d'esportistes d'Alcoi. Serví per a reiniciar l'activitat soci-esportiva després de la Guerra.

Després vingueren les 4 temporades en Primera divisió, ascensos, descensos... els problemes amb l'àrbitre Escartín i massa anys en categories regionals i en Terera divisió. En 2011 El Collao tornà a viure un ascens a Segona divisió i fa uns mesos, a la Primera RFEE.

Amb el centenari, el club ha encarregat al creatiu Pepe Valiente un logotip que recull l'essència de l'estadi amb els 14 pilars que sostenen la Tribuna. Uns pilars incòmodes i que impedeixen la visió dels partits, però que són orgull de l'afició, que ha decidit mantindre el sabor d'El Collao i els seus barrots.