El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Cercle industrial de l'Alcoi modernista

La Biblioteca (WEB)
  • Si ens fixem en la façana podem observar elements geomètrics, vegetals i animals, la rica forja en les baranes dels balcons i els adorns florals o geomètrics

I si retrocedim en el passat i ens endinsem en l'època del modernisme? Hui us presentem un lloc representatiu de l'època modernista, molt ben cuidat i que ha sigut i és lloc de trobada per a molts ciutadans de totes les generacions. 

Està situat en el centre històric de la ciutat. És una societat cultural recreativa on en l'època modernista es reunien empresaris, burgesos i ciutadans de la classe mitjana, tots veïns d'Alcoi. Aquesta societat es manté activa hui dia, gràcies en part als socis, en l'actualitat 1.500, que han sabut mantenir i respectar la tradició. El seu emblema és una abella, tres bresques i un cabdell que simbolitzen principalment el treball i la unió dels industrials. 

 

El disseny de l'edifici es deu a D. Timoteo Briet en 1904. Podem observar característiques del moviment arquitectònic modernista Sezession. Si ens fixem en la façana podem observar elements geomètrics, vegetals i animals, la rica forja en les baranes dels balcons i els adorns florals o geomètrics. Però destaquen en la part superior les figures hel·lenístiques femenines, que expressen la unió de totes les arts en el Cercle Industrial: l’al·legoria de la música, de l'arquitectura, de l'escultura i de la pintura respectivament.

 

L'edifici compta amb tres plantes. En la planta baixa destaquem el vestíbul, on el Sr. José Baldó conegut com a “Pepet el del Círcul” va ser una figura molt important, ja que va saber cuidar del Cercle Industrial i dels seus socis durant molts anys, sent de gran confiança i també refugi de molts secrets. Hui dia encara se li recorda amb gran afecte.

 

Ens endinsem cap al fons on descobrim l'espectacular anomenat “saló llarg”, sostre de fusta, quadres il·lustres i els seus grans finestrals ens porten al jardí des d’on accedir a una de les estades més representatives de l'edifici, el “saló Rotonda”. Construït originalment en fusta, el componien 10 columnes d'aquest material i una cúpula en el sostre amb forma d'ombrel·la japonesa i pintures orientals, molt característica del modernisme. Va ser construït en 1953. Les columnes i revestiments són ara de marbre amb capitells, i es remata amb una elegant cúpula vidriada de colors. Al fons trobem l’escenari utilitzat per a representacions teatrals, concerts, conferències, i escenari de cerimònies. 

 

En la primera planta trobem el saló de jocs i tertúlies, l'oficina, el menjador privat i la biblioteca modernista on els socis i familiars han passat hores d'estudi. Encara en l'actualitat tenen el privilegi de poder gaudir d'aquesta espectacular biblioteca.

 

 

En la segona planta trobem la biblioteca de Sant Jordi, que fa esment al patró de la ciutat i conté una extensa iconografia universal d'aquest. Actualment la utilitzen els joves socis per a estudiar. 

 

És admirable com una societat ha sabut mantenir l’essència i la tradició de l'època i com les noves generacions fan un esforç per a mantenir viu l'esperit del lloc que està actiu per a donar privilegi als futurs socis.

 

La podem visitar concertant cita i pagant la tarifa de 2,50€.

 

Si encara volem gaudir d’altres edificis modernistes, en la mateixa zona de la ciutat trobem importants representacions de l'època com la Casa del Pavo, la Casa de L’Escaló (que és actualment Conservatori de Música), La Glorieta, i molts edificis més per a descobrir en les rutes modernistes.

Trobem més informació en la web: https://www.alcoyturismo.com/