El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Arturo Reig, Periodista i historiador de l'Ontinyent

Arturo Reig

El Clariano, setanta anys de fútbol

A l´any 1.951 no estava el temporal Filomena, però feia fred, molt de fred. Particularment, el  dimecres 10 de gener, un dels dies més importants de la història recent de la ciutat

L'esperat esdeveniment se'n va produir a les tres de la vesprada. Cel gris, dia molt fred i per moments caiguda d'aiguaneu. Condicions molt poc agradables per eixir de casa. Res va frenar al poble per a que omplira de gom a gom el que anava a convertir-se en una de les “catedrals” del futbol valencià.


Encara que a l'execució del projecte dissenyat per l´arquitecte municipal Camilo Grau es van haver d'eliminar distints elements com una piscina i altres espais poliesportius, per falta de diners, va ser vist en aquella època com un camp modern, en totes les comoditats, immillorable visió des de qualsevol lloc de la grada del terreny de joc i de bonica estructura.

 


Aquell dia Onteniente es va convertir en la capital de l´esport. A la llotja, plagada d'autoritats, destacava la presència d'un dels homes forts del govern de Franco, el General Moscardó, una mena de Ministre de l´esport. També hi estaven Francisco Cerdá, President de la Diputació Valenciana i ontinyentí, el President de la Federació Espanyola, el sr. Valdés Larrañaga, representants federatius en general i del Valencia CF, equip convidat per a enfrontar-se al Onteniente Peña Ideal i que va vindre en les seues figures i amb l´onze titular que habitualment jugaba a la lliga.

Aleshores la relació en l'equip valencianista era magnífica i molt sovint, des de l'any 31, que es funda el primer club a la ciutat, eren freqüents els amistosos entre ambdós equips, tant a la nostra ciutat com a Mestalla.


Després de la protocol·lària inauguració, el futbol va prendre el protagonisme en un partit que acabà 2 a 9 en el que significa hui en dia la victòria més ampla que mai ha aconseguit un conjunt visitant al Clariano.


Tal com es conta amb detall el que va passar aquell dia al llibre “Onteniente CF. Una historia apasionante” els protagonistes sobre la gespa van ser:

Onteniente Peña Ideal: Aliaga, Morrió, Bolinches, Perigüell, Mandit, Beneyto, Giner, Ángel, Giner I, Ferrero y Pérez. També jugaren Orquín, Salvador, Bas, Monzó y Micó.

Valencia CF: Pérez, Asensi, Monzó, Díaz, SantaCatalina, Puchades, Amadeo (Gago), Fuertes, Badenes, Pasieguito y Seguí.

 Testimoni directe de tot van ser els mitajns de comunicación nacional i sobre tot al NO-DO,  el noticiari franquista que s´emitia a tots els cines del territori nacional.

Aquella va ser la primera pedra d´un projecte esportiu que acabarà convertint al equip de la ciutat i al seu estadi en mite i història del futbol espanyol. Ciutat i Clariano sempre han anat de la mà i s han viscut grans vesprades a l'ombra de la irrepetible torreta. I el que queda per viure!