El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Col·legi d’Advocats d’Alcoi mostra el futur incert i “l’extrema precarietat” de la justícia gratuïta

Jujtats d'Alcoi / AM

Entre els anys 2018 i 2022, 224 van ser casos a resoldre sobre violència de gènere

Persones migrants o afectades per casos de violència de gènere són dos dels col·lectius que més es beneficien de la Justícia Gratuïta. Advocats a tota Espanya han escrit un manifest en defensa de la justícia gratuïta i del torn d’ofici i asseguren que aquest “dret essencial” es troba en una “situació crítica”. El Col·legi d’Advocats d’Alcoi assegura que dels 3.858 assumptes que s’han tramitat, 2.336 han sigut designacions del torn d’ofici.

Segons les dades del XVII Informe de l’Observatori de la Justícia Gratuïta, entre el 2018 i el 2022 s’han tramitat a Alcoi 3.858 assumptes dels quals 1.298 han sigut assistència a detinguts, 224 van ser casos a resoldre sobre violència de gènere, i 2.336 van ser designacions del torn d’ofici. Pel que fa als assumptes per violència de gènere, han augmentat al conjunt el territori espanyol.

El nombre de professionals en el torn d’Ofici al Col·legi d’Advocats d’Alcoi és important. Amb dades de 2022, hi ha 184 advocats que exercissen i, d’aquests, 84 són del torn d’ofici, concretament són unes 50 dones i 30 hòmens. Concretament, dels advocats del torn d’ofici, 57 estaven al torn de violència de gènere, sent el nombre de dones 38 i el d’hòmens 19. Cal recordar que aquests 84 advocats poden treballar 24 hores durant cada dia de l’any i l’ICA d’Alcoi vol posar de manifest la importància del torn d’ofici.

Reivindicacions

Per tal de poder mantenir tot l’engranatge del torn d’ofici a les nostres comarques i a tota Espanya, s’ha creat el manifest en defensa de la justícia gratuïta i el torn d’ofici 2023 i s’ha instaurat el 12 de juliol com el Dia del torn d’ofici.

Entre les reivindicacions per la Justícia Gratuïta, els advocats asseguren que no poden desenvolupar la seua tasca si estan en una situació “d’extrema precarietat”.

Els advocats poen èmfasi en les víctimes de violència de gènere i les persones migrants. Asseguren que el reconeixement dels seus drets només és possible amb “una defensa reament efectiva”.