El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El compositor Pascual Vilaplana torna a Muro amb Balansiyyà

Serà el 28 de març, en dos sessions a les 19,30 i 22 hores, al Centre Cultural de Muro.

Muro acollirà la representació de l'únic musical fet per a banda: Balansiyyà. Suposa el retorn del compositor murer José Rafael Pascual Vilaplana a sa casa, i on també va tindre lloc l'origen d'aquest musical. "D'alguna manera es tanca un cicle, perquè la música naix en Muro i per Muro. Fer-la en el meu poble em fa una il·lusió tremenda", explica el compositor murer.

La Unió Musical de Muro i el compositor José Rafael Pascual Vilaplana presenten l'estrena d'un especial musical al Centre Cultural.

Balsansiyyà és el nom àrab de València, i els personatges que apareixen en el musical van existir, tot i que participen en una història inventada, "una mena de Romeu i Julieta en la conquesta, enmig d'un conflicte polític, religiós i social". Perquè la idea és "parlar de temes actuals amb la visió de la història, i plantejar-nos que haguera passat si s'hagués arribat a un pacte entre àrabs i cristians. Fer reflexionar".

 

Història d'un musical d'arrels mureres

Balansiyyà naix l'any 2002. El coreògraf i director d'escena argentí, Carlos Veiga, preparara amb una productora valenciana una història ambientada en la reconquesta de Jaume I, en principi, una obra teatral. Però Veiga escolta el primer disc de Pascual Vilaplana, un recull de marxes gravades amb la banda de Muro, entre elles el pasdoble 'Tudmir', i va buscar al compositor murer perquè s'encarregara de la música. "Marxes mores i cristianes a les quals va traure lletra i va construir una història. A mi em va deixar fascinat perquè havia fet una anàlisi de la seua música que jo no havia fet. I allò que va començar sent una obra de teatre, va agafar dimensions", i es va convertir en un musical, el primer compost per a música de banda.

Dos anys de treball per a buscar suport econòmic, la gran obra s'estrena el 2006 en el Teatre Principal de València, amb 45 actors i ballarins que interpreten més de 90 papers, i amb la Banda Primitiva de Llíria. Poc després s'estrena a Madrid, i després es preparen per a una gira per 20 teatres, "però arriba la crisi. Els suports econòmics on digueren digo, diuen Diego, el projecte es queda en un calaix i la companyia es va dissoldre". Passaren els anys, però Balansiyyà es resistia a quedar tancat en un calaix, i a petició d'un amic, Pascual Vilaplana confecciona una versió reduïda de l'obra, amb 4 solistes, cor i banda, i amb un narrador que ajuda a completar les escenes retallades. Un concert semiescenificat que continua tenint l'essència dels pasdobles murers, i que després de recórrer diverses províncies ara torna a sa casa, a Muro.

El musical tindrà lloc el 28 de març, en sessions de 19,30 i 22 hores, al Centre Cultural. Les entrades, al preu de 12 euros, es poden adquirir ací.