El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El concurs d'Oli d'Oliva de la Fira Tots Sants es converteix en internacional en la primera edició

Tast / Fira Cocentaina

S'han presentat 40 mostres

Els guanyadors del concurs internacional del I AOVE FÒRUM Fira de Tots Sants es donaran a conèixer aquest dissabte 21 de novembre. El concurs ja pot qualificar-se d'internacional per la procedència del jurat i de les mostres, ja que hi ha oli presentat d'Itàlia i Espanya.

La 674 edició de la Fira de Cocentaina és la més llarga de la història, ja que dura tot el mes de novembre. També és diferent per la celebració del primer concurs AOVE FÒRUM Fira de Tots Sants, que té l'objectiu de triar el millor oli d'oliva en l'àmbit internacional. Quasi 40 mostres de tot el territori espanyol i Itàlia han participat en aquesta primera edició, una xifra molt satisfactòria, segons indica l'organització, per a la situació que es viu en l'actualitat.

Els guanyadors que es classifiquen en cinc ors, cinc plates, cinc bronzes i deu esments especials, es donaran a conéixer en un acte previst per al dissabte 21 de novembre en el qual participaran tres cuiners de renom de Cocentaina que elaboraran una recepta amb els olis premiats.

La sala de tastos ha sigut el lloc triat perquè els cinc experts que han conformat el jurat realitzen la valoració de totes i cadascuna de les mostres. Paco Albert i Keiko (del Japó), experts en tastos; Susan Hoover (dels EUA) també experta en aquest camp i concursant de Masterchef, Marieles Artega (de Veneçuela) especialista en cacau i periodista gastronòmica i Joan Clement (d'Espanya), Xef del Troç al Plat han avaluat de manera exhaustiva cadascun dels olis.

Els tastadors, disposats en cabines individuals, s'han valgut de tot el material necessari segons la norma, COI, aigua, poma i pics per a poder realitzar el procés d'avaluació. El tast no ha estat reglat per un temps concret per a evitar la urgència i que els tastadors pogueren emplenar cadascuna de les fitxes que posteriorment han depositat en uns sobres tancats amb els seus veredictes.


Per la seua part, l'edil de Fira, Eugenia Miguel que ha estat present durant aquest procés de valoració ha indicat que “estem molt contents amb l'acolliment que ha tingut aquest concurs i la participació que s'ha registrat; estem sumits en una incertesa i és molt l'esforç que hem realitzat i estem fent perquè activitats com aquestes tiren avant, encara que siga adaptant-les a les circumstàncies actuals i amb totes les premisses de seguretat sanitària”. Ha recalcat que “esperem que aquesta primera edició siga l'embrió d'un concurs que perdure amb el pas del temps i acompanye a la Fira en la suma d'edicions del futur”.


El president de la Cooperativa Agrícola de Cocentaina, Rafael Montava ha explicat que “amb aquesta iniciativa hem volgut posar a Cocentaina en el mapa oleícola nacional i internacional i posar en valor l'oli del Comtat, en concret l'oliva blanqueta autòctona de la comarca. Estem en una zona amb una tradició olivarera molt arrelada, amb una important producció. Accions com aquesta ajuden a posar en valor la importància agrícola del municipi i al seu torn, destacar l'essència dels orígens de la Fira de Tots Sants”.