El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El confinament i la reducció de la mobilitat ha evitat 400.000 contagis i 42.000 persones mortes per la Covid-19, segons la Generalitat

La directora general d'Anàlisi i Polítiques Publiques de la Generalitat, Ana Berenguer / GVA

Les dades es coneixen per l'anàlisi de mobilitat de la xarxa de telefonia mòbil

Les noves tecnologies i l'anàlisi de dades en els últims mesos mostren l'èxit de la campanya Queda't a casa impulsada per la Generalitat Valenciana. Segons indiquen des del Consell, "les mesures de protecció han evitat fins a finals d'abril 400.000 contagis i 42.000 persones mortes" per la Covid-19. La directora general d'Anàlisi i Polítiques Publiques de la Generalitat, Ana Berenguer, considera que les xifres confirmen que la campanya 'Queda't a casa' "ha sigut un èxit rotund i destaca el compromís dels valencians i valencianes a l'hora de complir amb les mesures de confinament".

L'anàlisi de mobilitat de la xarxa de telefonia mòbil promogut per la Generalitat, elaborat entre el 16 de març i el 27 d'abril, confirma que el 92% de la població va romandre en la seua àrea de residència en els dies no laborables, mentre que el 88% ho va fer en els dies laborables.

L'eficàcia de les mesures de reducció de la mobilitat és una de les principals conclusions de l'estudi del grup de treball Data Science for COVID-19, l'objectiu del qual és l'aplicació de tècniques d'intel·ligència artificial (IA) i anàlisi de dades per a ajudar en la presa de decisions públiques en el context de la pandèmia del coronavirus.

Aquesta estimació s'obté mitjançant un model epidemiològic que reflecteix l'impacte de les mesures de confinament. El grup responsable d'aquest treball, dins del Comissionat per a l'IA, està format per experts i experts voluntaris de les 5 universitat públiques valencianes, la Universitat CEU Cardenal Herrera, i la fundació pública d'investigació sanitària Fisabio.

L'informe també mostra com la mobilitat dels valencians i valencianes es concentra en 'clústers' geogràfics que, a vegades, són departaments de salut i en uns altres agrupa diversos departaments. Segons Ana Berenguer, "les dades demostren que la mobilitat està molt continguda si prenem com a referència els departaments de salut i que, per tant, és aquesta divisió la que té més sentit no sols per qüestions de gestió sanitària, sinó de context socioeconòmic".