El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Consell de Transició Ecològica abordarà com a prioritat el Pla contra les altes temperatures

Imatge del plenari
  • Jordi Silvestre: "Com tots els anys, hem coordinat accions davant possibles onades de calor. Però no ens conformem només amb aquestes accions. Per això, en la reunió amb Guanyar, vam proposar que aquest Pla davant altes temperatures siga un dels primers temes a abordar en el Consell de Transició Ecològica, quan aquest estiga constituït i en funcionament".

El Govern ja treballa des de principis de juliol per a coordinar accions contra possibles onades de calor, en sintonia amb la campanya anual de la Generalitat, i a la qual ara se sumaran les accions per a desenvolupar el pla aprovat pel Ple municipal

Els departaments de Sanitat, Serveis Socials, Protecció Civil i Transició Ecològica van mantindre una reunió el 1 de juliol, com es fa tots els estius, per a establir accions davant possibles onades de calor, sempre en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat i seguint el ‘Programa de Prevenció i Atenció als Problemes de Salut derivat de les Temperatures Extremes a la Comunitat Valenciana’.

Així es va comunicar en la reunió mantinguda dilluns passat, 2 d'agost, amb representants de Guanyar Alcoi, una trobada organitzada després que s’aprovara en el Ple del 30 de juliol la moció per a elaborar un Pla contra les altes temperatures. L'objectiu de la reunió va ser intercanviar impressions sobre el pla, establir les pautes per a la seua elaboració i informar de les accions que ja s'estan duent a terme des de l'Ajuntament.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, destaca que: "Com tots els anys, hem coordinat accions davant possibles onades de calor. Però no ens conformem només amb aquestes accions. Per això, en la reunió amb Guanyar, vam proposar que aquest Pla davant altes temperatures siga un dels primers temes a abordar en el Consell de Transició Ecològica, quan aquest estiga constituït i en funcionament". Segons Silvestre: "El canvi climàtic és una realitat i sabem que provocarà problemes reals en un futur, per la qual cosa caldrà prendre mesures per a lluitar contra ell en la nostra zona".

L'Ajuntament d'Alcoi té com a full de ruta l'Agenda Urbana 2030 i entre els seus objectius destaquen la necessitat d'adaptar el model territorial i urbà a l'efecte del canvi climàtic, millorar la resiliència davant d’aquest canvi, avançar en la seua prevenció i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

El regidor de Transició Ecològica considera que el pla hauria d'incloure així mateix mesures encaminades a evitar la radiació solar, reduir la calor irradiada per les superfícies exposades al sol, integrar vegetació en els recorreguts urbans, millorar l'aïllament dels edificis, reduir la calor residual antropogènica i crear punts de “refredament”, així com zones fresques perquè les persones amb menor nivell de recursos propis puguen suportar les altes temperatures. Aquests podrien incloure tant centres socials a cobert com àrees exteriors ombrejades, dotades d'elements d'aigua que puguen usar-se per a refrescar- se.