El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El conseller d'hisenda Vicent Soler explica a Alcoi la reivindicació d'un finançament just

La xarrada tindrà lloc al Casal Ovidi Montllor aquest dijous 8 de febrer. També participaran l'alcalde d'Alcoi Toni Francés i Sandra Obiol, d'Acció Cultural del País Valencià

El sistema actual, caducat i basat en els préstecs del FLA, el Fons de Liquidesa Autonòmica, no és l'adequat per al Govern del Botànic, que reclama una reforma urgent. El conseller d'hisenda Vicent Soler assegura que des del 2012 s'han generat despeses per 3.223 milions d'euros tan sols dels interessos dels préstecs atorgats, mentre considera "vergonyós" que a altres comunitats se'ls haja mantingut el FLA al 0 per cent d'interessos. De tot açò es parlarà dijous 8 de febrer al Casal Ovidi Montllor d'Alcoi.

El sistema de finançament autonòmic està caducat des de l'1 de gener del 2014, i des d'aleshores govern central i autonòmic no arriben a cap acord satisfactori per a la seua renovació. Les peticions d'una reforma urgent i un sistema més just per als valencians és un dels cavalls de batalla del Govern del Botànic.

L'actual model es basa en el FLA, el Fons de Liquidesa Autonòmica, una línia de crèdit creada pel govern central l'any 2012 que atorga préstecs als governs autonòmics. Però aquest sistema no és l'adequat per al conseller d'hisenda Vicent Soler, qui explica que els préstecs s'han de tornar, i que tan sols els interessos ascendeixen a 3.223 milions d'euros; "1.633 milions ja s'han pagat des del 2012 a costa del pressupost de la Generalitat, i altres 1.272 milions s'hauran d'abonar en els pròxims 10 anys". Una despesa que per al conseller, "es detraurà d'inversions i serveis bàsics". Però a més, Soler diu que "a altres territoris que han pogut acomplir amb el sostre de dèficit perquè disposen de més recursos que nosaltres, el Govern els ha mantingut el FLA al 0 per cent d'interés, la qual cosa és una vergonya".

Soler assegura que "tots els estudis científics, inclosos els del mateix Ministeri d'Hisenda" reconeixen l'infrafinançament patit per la comunitat que, "segons els càlculs s'apropen o superen els 1.000 milions anuals". I per a Soler, gran part de la culpa està en el fet que "el president Mariano Rajoy haja incomplit la seua promesa que hi hauria un nou model de finançament abans d'acabar el 2017". Per al govern valencià, el sistema de préstecs del FLA és inviable i qüestiona a aquells que mostren "alegria perquè li donen a la Comunitat préstecs i no finançament per dret".

De tot açò i més es parlarà aquest dijous 8 de febrer en la xarrada prevista al Casal Ovidi Montllor d'Alcoi a partir de les 19 hores. A més del conseller Vicent Soler també hi participarà l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, i presentarà l'acte Sandra Obiol, d'Acció Cultural del País Valencià.