El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Consorci de Residus COR-V5 aprova la creació de 18 illes de compostatge

Model d'illa de compostatge

El Consorci de Residus V5 – COR és un dels 13 consorcis de la Comunitat Valenciana. Gestiona el tractament i valorització dels residus de 93 municipis de les comarques de la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora.

La iniciativa del COR forma part d'un projecte per a la construcció de 25 illes, que seran finançades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i la Diputació de València. Aquests espais acolliran els residus biodegradables amb els que finalment s'elaborarà compost mitjançant un procés natural.

A les sol·licituds de la Font de la Figuera, Bufali, Cerdà, Vallès, Torrella, Otos, Bocairent, Bellús, Beniatjar, Benissuera i Sempere, Estubeny, Xàtiva (Anahuir i Torre de Lloris), Alcúdia de Crespins, Almisserà, Salem, es van sumar dos municipis més: Fontanars dels Alforins, Guadassèquies. Les illes de compostatge estan pensades per a menuts nuclis de població, pedanies o barris específics en municipis del COR, i pretenen el tractament in situ de la fracció orgànica recollida selectivament. La idea és reduir en un 50% el volum de residus que es transporten a costoses plantes de tractament, i reduir els costos de gestió. El tractament de la fracció orgànica pot ser fins a 5 vegades més barat que el residu urbà barrejat.

El COR segueix una marcada tendència d'adaptació als objectius 2020, mostra d'això és la propera instal·lació de l'anomenat 'cinquè contenidor en diferents municipis de l'àmbit de gestió. Segons Vicent Muñoz, president de la Comissió de Bioresidus del COR i alcalde de La Font de la Figuera, 'la posada en marxa d'aquest cinquè contenidor s'estableix com un pas més per assolir els objectius de 2020' (data en què el 50% dels nostres residus ha de ser separat de forma selectiva).

La resolució de l'assignació de les Illes de compostatge arriba tot just uns dies abans que la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural anunciara l'avançament de més d'un milió d'euros a les entitats locals de la Comunitat Valenciana destinats a projectes de mitigació relacionats amb el compostatge comunitari i la recollida selectiva de matèria orgànica