El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El descobriment d'una científica alcoiana que pot canviar la medicina regenerativa

Patricia Rico és una biòloga alcoiana, membre del CIBER, el Centre D'investigació Biomèdica en Xarxa, i adscrita a la Universitat Politècnica de València. Per a la investigació ha comptat també amb la col·laboració de la universitat de Glasgow.

Patricia Rico ha identificat i detallat un nou mecanisme d'interacció de cèl·lules que pot provocar la regeneració de teixit danyat. Ja ha comprovat la seua eficàcia per a regenerar músculs atrofiats.

Una investigació publicada a la revista Communications Biology, del grup Nature, pot ser l'inici d'un canvi important en tractaments de medicina regenerativa, és a dir, en aquells que es necessita regenerar teixits o òrgans danyats, com les distròfies musculars. I l'autora i investigadora principal és una alcoiana, la biòloga Patricia Rico.

Patricia Rico treballa amb l'element Bor, "el gran desconegut, però que es demostra essencial"; i s'ha centrat en les proteïnes que ajuden a transportar el Bor des de l'exterior de la cèl·lula a l'interior. Doncs bé, ha descobert que aquest transportador no sols fa la funció de transportar, sinó que si s'activa adequadament "fa coses molt més interessants". Així, ha detectat que "permet controlar la destinació de les cèlul·les mare pluripotents", i que fins i tot aconsegueix regenerar teixit danyat, com músculs atrofiats. 

Tot açò és una reducció prou simple de l'estudi, que es pot consultar complet ací. Però que deixa entendre la importància del descobriment, perquè, com explica Patricia Rico, "pot ser la base de tractaments futurs molt efectius".

Però la científica alcoiana no es queda ací, i ha patentat un material amb el Bor adherit, que activa el transportador de la cèl·lula, però no arriba a l'interior, i vore així si qui provoca les reaccions és el Bor o el transportador. "L'efecte és totalment diferent", amb sorprenents resultats que manté en investigació i que donarà a conéixer pròximament.