El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Ministeri d'Hisenda mostra que el deute per habitant ha augmentat a Alcoi de 2017 a 2016

La coalició Guanyar Alcoi acusa el govern municipal "d'amagar aquestes dades per no llastrar la seua falsa imatge de bons gestors econòmics". La portaveu de Guanyar, Estefania Blanes, indica en un comunicat que "s'ha presumit que venen moltes inversions d'Europa o de la Generalitat, però en canvi aquestes no han servit per a minorar el deute sinó tot el contrari".

Guanyar Alcoi ha consultat les dades que ha fet públiques el Ministeri d'Hisenda i assenyala que el deute del 2017 respecte al 2016 ha augmentat en un 7,07%, superant els 400 € de deute per càpita. Aquest fet l'ha esbrinat la coalició mesos després que el govern municipal afirmara que el deute per habitant és de 350 euros.

Segons la coalició d'esquerres, l'Alcalde Toni Francés va errar en el moment de donar les dades d'endeutament per càpita, afirmant que el deute per ciutadà "actualment [en 2017] és de 350 euros per habitant" quan, realment en 2016 va ser de 375 € i en 2017 va augmentar situant-se en 402 €, dades que no va mencionar en cap moment.


Les dades recollides per Guanyar Alcoi asseguren que "actualment, tenint en compte les últimes dades de les quals es disposa, les del 2017, l'Ajuntament d'Alcoi és el tercer ajuntament de més de 40.000 habitants més endeutat de la província d'Alacant amb 402 € per habitant i quasi 24 milions de deute viu en total, sols per darrere de Dénia (489 €/càpita) i Benidorm (744 €/càpita)".

"S'ha presumit que venen moltes inversions d'Europa o de la Generalitat, però en canvi aquestes no han servit per a minorar el deute sinó tot el contrari. Augmentar el deute en aquestes circumstàncies en les quals estem, amb un deute de 402 euros per habitant que suposa el 42,7% del pressupost, creiem que és arriscat i imprudent", afirma Estefania Blanes, que afegeix "s'ha volgut donar contínuament la idea que el Govern de Toni Francés és el més solvent quant a la gestió econòmica, però les dades no són tan bones com han volgut fer veure: arran d'aquest augment de deute es va incomplir la regla de despesa imposada per Montoro i, com a conseqüència, es va incomplir en una de les propostes fortes de la legislatura, la creació de l'empresa pública, la qual ha sigut descartada pel Govern".