El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El govern alcoià liquida el pressupost del 2022 amb 5 milions de superàvit

  • És l'últim pressupost que es liquida abans de les eleccions. "Deixem per al proper govern més de 20 milions d'euros en projectes finançats per fons europeus per a poder executar i impulsar", diu Toni Francés, qui també confia en repetir en l'alcaldia.
  • Els socialistes defensen la liquidació del seu pressupost comparant-lo amb l'últim pressupost aprovat pels populars en 2010.
  • Una vegada liquidat el pressupost del 2022, el govern confia aprovat el pressupost del 2023 abans de les festes de Moros i Cristians.

Asseguren que han acomplit en un 95 % les previsions de despeses i ingressos, i en un 66 % les inversions previstes. "Demostrem que els nostres pressupostos han sigut ambiciosos i reals", diu Vanessa Moltó.

L'alcalde Toni Francés i la regidora d'Hisenda Vanessa Moltó han presentat la liquidació del pressupost del 2022, que asseguren es tanca amb un resultat positiu de més de 5 milions d'euros.

Vanessa Moltó diu que s'ha acomplit en un 95 % els gastos i despeses que es tenien previstes. En el cas dels ingressos fins i tot s'ha ingressat més del previst perquè dels 8 milions que es preveien de subvencions europees, s'han rebut finalment 9. L'acompliment en els ingressos ha sigut del 100,14 %, i en les despeses del 91 %.

Esta xifra baixa en les inversions, amb un acompliment del 66 % de tot el previst. I és que falta l'endarrerit projecte de l'IES Andreu Sempere, o la re-licitació d'algunes obres que han quedat desertes. L'alcalde reconeix que algunes no s'executen "tan ràpid com voldrien", però assegura que no es perdrà cap subvenció perquè els projectes continuen en marxa. Vanessa Moltó concreta que, pel que fa a inversions, s'han pagat 6 milions d'euros en factures, i altres 9 milions d'euros estan en procés de licitació.

Més xifres. Pel que fa a l'endeutament, ens situem en el 41 %, del 45 % que estàvem, i mantenint-se per sota de la mitjana nacional que és del 46 %. Vanessa Moltó tave destaca el pagament a proveïdors, que en l'últim trimestre és de 10 dies. I també el romanent, que ha sigut positiu amb 1,8 milions d'euros.

La situació financera de l'Ajuntament, tema de campanya electoral

Amb estes xifres els socialistes planten pit davant les "afirmacions alarmistes que l'Ajuntament està quebrat que res tenen que vore en la realitat", referint-se sobretot a les últimes crítiques del PP sobre la situació de l'Ajuntament.

Toni Francés compara la liquidació del pressupost actual amb l'última dels populars, en l'any 2010. I assegura que aquell any es tancava amb un dèficit d'1,5 milions d'euros quan ara hi ha un superàvit de 5. L'endeutament era superior, amb una mitjana de 617 euros per alcoià, quan ara són 396 euros. El pagament a proveïdors era a 360 dies quan ara són 10. "I el PP, davant la crisi del 2007 va pujar l'IBI, l'aigua i la brossa. Nosaltres amb la crisi del COVID o ara l'increment de preus, hem baixat l'IBI, i bonificat l'aigua i la brossa a famílies amb ingressos inferiors als 14.000 euros. Hi ha dos formes de gestionar, eficientment, o dur a la ruïna".