El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El govern de Cocentaina anuncia l'aprovació imminent del Pla director de la muralla i desmenteix que s'hagen perdut ajudes per al centre històric

arteguias.com

El govern socialista de Cocentaina no entén per què el Col.lectiu 03820 demana una regudoria de centre històric quan en 2012 ja la van tindre i no van gestionar ni un euro.

El Pla director de la muralla de Cocentaina està pràcticament enllestit. I eixe tràmit serà suficient per a optar a ajudes per a rehabilitar el centre històric de la Vila en el qual ja s'han invertit en els últims anys 2,8 milions d'euros. Mariona Carbonell no entén per què el Col.lectiu demana una regidoria de Centre Històric quan el 2012 la van regentar però amb una gestió nul.la.

El Pla director de la muralla de Cocentaina està en mans dels tècnics municipals que donaran el seu vistiplau imminent. Amb aquest pla previ i imprescindible ja podrem realitzar l'ARRUS, i així accedir directament a noves ajudes procedents del govern central o la Unió Europea.

Mariona Carbonell, regidora de l’Ajuntament de Cocentaina, ha assegurat que en tindre el pla aprovat, demanran les corresponents ajudes. Però que no obstant, cal insistir que  en els últims anys s'han invertit 2,8 milions d’euros en el centre històric. Una inversió repartida en la rehabilitació de més de 140 façanes i cobertes (1,4 milions d’euros). També en la millora del clavegueram, xarxa d’aigua i paviment (1,2 milions d’euros); i en el canvi de l’enllumenat públic (200.000 euros).

Carbonell ha explicat que no es poden demanar les ajudes de l'ARRUS mentre eixe pla director de les muralles no estiga complet. Segons Mariona, “hem d’anar pas a pas i no ens podem botar les normatives. El centre històric de Cocentaina és, per sort, un patrimoni arquitectònic únic que requereix la seua protecció i normativa especial. No podem demanar ajudes a Europa i fer el que ens apetisca. El centre històric està cercat per les muralles que cal tindre presents i planificar urbanísticament al voltant d’elles”.

Pel que fa a les ajudes del Pla ARRUS, Carbonell desmenteix, com s'ha volgut fer creure des del Col·lectiu-Compromís, que s’hagen deixat córrer, “perquè són subvencions que s’acullen a plans anualment i amb una duració per a executar de cinc anys, per tant ens podem adherir a ells quan estiga tot preparat, amb aquestes actuacions cal tindre-ho tot molt clar i així obtindre el màxim import subvencionable”.

Des del govern del PSOE es pensa que el candidat del Col·lectiu 03820/Compromís es preocupa més per tot allò que en l'àmbit professional li puga afectar, que en la gestió responsable, pausada i ordenada que requereix el conjunt monumental arquitectònic com el de Cocentaina.

 

Tingueren una regidoria  de centre històric i no feren res

Des del govern municipal volen recordar que en 2012, el govern socialista va delegar al Col·lectiu 03820 la gestió de la regidoria del centre històric. Una responsabilitat que van assumir però que no van executar, tot i que se’ls va assignar mig milió d’euros. També es va posar a la seua disposició als tècnics municipals disposats a desenvolupar accions de govern per al centre. Però acabà la legislatura i els diners i les propostes no es van executar.

Per això, Carbonell s’estranya que des del Col·lectiu 03820/Compromís s’haja demanat la creació d’una regidoria per al centre, “perquè ja la van tindre i no la van ni encetar, que llàstima que ara totes aquestes promeses que fan hui, en la realitat han demostrat que tan sols són promeses, l’únic clar és que són uns grans venedors de fum, però uns pèssims gestors”.