El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El govern no secunda la concentració d'aquest dilluns però demanarà revisions de tots els edificis del Centre

Accés tallat als carrers Sant Gregori i Sant Agustí

La concetració d'aquest dilluns serà a les 20 h en la plaça d'Espanya. El govern municipal ja ha anunciat que no donarà suport a la iniciativa.

Sol dir-se que després de la tempesta arriba la calma, però no és probable que això vaja a passar en Alcoi. Amb un balanç de 5 edificis assolats i una víctima mortal, el govern local ja es troba buscant possibles línies d'ajuda i ha anunciat la revisió immediata de tots els edificis del Centre. L'oposició demana solucions, i ho ha fet deixant de costat les seues diferències per a forçar la convocatòria d'un ple extraordinari. Mentre els agents polítics es posen mans a la feina, els veïns d'Alcoi es concentraran aquest dilluns per a demanar un 'centre digne i rehabilitat'.

Serà a les 20 h en la plaça d'Espanya, i el govern municipal ja ha anunciat que no donarà suport a la iniciativa. "No és un tema per a fer una manifestació i culpabilitzar a algú; és un tema per a posar-se a treballar", reconeix el secretari general del PSPV en Alcoi, Jordi Martínez, qui acusa Compromís de trobar-se darrere d'aquesta convocatòria: "és part de la seua estratègia de fer veure que està tot mal".

Per al·lusions, el líder de Compromís Alcoi, Màrius Ivorra, nega categòricament que la seua formació haja convocat la manifestació, encara que donaran suport a la mateixa amb la presència dels seus regidors. Ivorra també fa referència a la petició d'un plenari extraordinari on s'aborde públicament la crisi: "és denigrant que l'oposició haja de ser l'encarregada de demanar el ple, el govern hauria d'eixir públicament a donar explicacions". Per part del govern, es mostren a favor de la celebració del ple; Martínez reconeix que s'hauria de celebrar "com més aviat millor". S'espera que durant la junta de portaveus que se celebra aquest dilluns la qüestió siga tractada.

Sol·licitud d'ajudes i revisions dels edificis

Un altre dels fronts que es troba oberts a l'ajuntament és la sol·licitud d'ajudes a instàncies superiors. De fet, el DOGV publica aquest dilluns l'inici d'un procés que ajude els municipis a pal·liar els danys produïts per la borrasca Glòria. El portaveu socialista reconeix que el govern ja s'ha posat mans a l'obra per a demanar ajudes amb què rehabilitar habitatges, i a les quals puguen optar els propietaris.

L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha mantingut ja contactes amb les Conselleries de Justícia i Habitatge, i amb l'Agència Valenciana d'Emergències, i des de l'Ajuntament asseguren que "ha aconseguit el compromís ferm perquè es desplacen tècnics de l'Institut Valencià de l'Edificació per a realitzar una revisió de tots els edificis del Centre Històric, alguna cosa que s'escometrà amb caràcter imminent".

Un dels primers passos és l'elaboració d'una memòria per a quantificar els danys d'aquests últims dies, i en la qual els tècnics municipals estan treballant. No obstant això, el govern local també podria sol·licitar ajudes per a abordar amb caràcter general el problema de l'habitatge al Centre. "La majoria dels edificis en ruïna al Centre són conseqüència d'una època d'especulació que es va viure Alcoi fa uns anys", reconeix Martínez.

La situació s'agreuja atenent la titularitat d'aquests immobles: "són de titularitat privada, alguns inclús d'empreses que ja han fet fallida, la qual cosa dificulta que es puga actuar des d'un àmbit jurídic o administratiu". Tot i això, al llarg d'aquesta setmana està previst que es constituïsca un gabinet interdepartamental per tal d'abordar la situació.