El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Govern tira endavant els pressupostos amb el major suport de tota la legislatura

Els pressupostos contemplen 64 milions d'euros per a l'any 2019, amb un increment del 68% en l'apartat d'inversions.

S'han complert els pronòstics i el govern local ha aconseguit l'aprovació dels comptes anuals de 2019 amb el suport de PP i Compromís. Ciutadans ha reeditat l'abstenció, igual que en els tres exercicis precedents, i Guanyar Alcoi ha votat en contra. Es tracta doncs del pressupost aprovat amb major consens a tota la legislatura, 16 dels 25 regidors municipals han votat a favor, fet que en paraules de l'alcalde Toni Francés evidencia que "ha primat l'interés de la ciutat".

La sessió ha començat amb la defensa per part de la regidora d'Hisenda, Vanessa Moltó, de la proposta pressupostària del govern; al voltant de 64 milions d'euros, amb un increment del 68% en l'apartat d'inversions. L'increment del pressupost en un 7,7%, com ha recordat Moltó, s'ha degut principalment a la "capacitat per part del govern de captar finançament d'altres administracions, i a la disminució en les despeses financeres", fins a un 44% en aquest apartat.

Suport de Compromís i PP

El suport de Compromís és el tercer que ha evidenciat la formació al debat de pressupostos en tota la legislatura, convertint-se així en el millor soci dels socialistes quant a gestió d'aquesta matèria es refereix. El portaveu de la formació, Màrius Ivorra, ha manifestat que a pesar de donar el suport, considera aliens aquests pressupostos, on troba a faltar majors inversions en aspectes socials i econòmics. En aquesta línia Ivorra ha al·ludit a alguns indicadors de l'INE, en els quals es recolliria l'estancament de la renda mitjana alcoiana. L'alcalde ha aprofitat el seu torn de rèplica per recordar a Ivorra que els indicadors "no són una foto fixa, sinó que mostren una evolució", i que Alcoi ha experimentat un progrés en tots els indicadors referenciats pel líder de Compromís.

Rafa Miró ha sigut l'encarregat de defensar el vot popular en el debat de pressupostos, el seu últim, segons ha anunciat a l'inici de la intervenció. El PP ha trobat el vistiplau del govern en 21 de les 23 esmenes presentades, entre les quals s'inclou un calendari i un compromís per a aplicar els acords assolits, i l'ajustament a un màxim del 50% la despesa del primer semestre de l'any en les partides de publicitat i manteniment. Miró ha fet veure que el suport popular ha estat motivat per les aspiracions de la seua formació a governar Alcoi a partir de maig. "La ciutat no mereix estar un una situació de bloqueig, amb un govern que res haja hagut de veure amb els pressupostos que li pertoquen gestionar durant la segona meitat de l'any" ha confessat Miró.

Abstenció de Ciutadans i vot en contra de Guanyar

En nom de Ciutadans, José Miguel Antolí ha defensat la postura del seu partit com una forma de "responsabilitat política". En total han sigut 20 les esmenes presentades pels taronja, algunes pendents de complir del pressupost de 2018, com el condicionament del portal de Riquer, un alberg a la font Roja, o l'asfaltat del traçat de la via verda. Antolí ha evidenciat "certs dubtes" en el fet de que es puguen complir els objectius pressupostaris, quelcom que en última instància ha justificat l'abstenció.

La formació més crítica amb la proposta del govern ha estat la de Guanyar Alcoi, que ha tornat a votar en contra a l'igual que l'any passat. La líder de la plataforma ciutadana, Estefania Blanes, ha qüestionat els projectes nascuts de l'entesa entre la resta de formacions, la majoria d'ells en l'apartat de manteniment, i que per a Blanes "no marquen cap canvi en el model de ciutat, sinó que formen part de les obligacions que ha de contemplar qualsevol grup que governe". En eixa línia ha criticat la gestió del govern envers el projecte d'Smart City, al qual ha atribuït "falta de transversalitat i credibilitat".

Moltó ha aprofitat el torn de rèplica per a reprovar la "flagrant falta d'interés" de Guanyar en les negociacions, a qui ha acusat de presentar 50 esmenes "calcades" a les proposades l'any passat. També ha matisat Moltó altres propostes ja executades, i que es trobaven entre les 70 presentades per Guanyar, com ara una partida per al centre històric a través de la mesa del centre, i uns pressupostos participatius no exclusivament d'inversions.