El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Govern valencià se'n recorda (ara) dels afectats d'Ardystil i els indemnitzarà amb 500.000 euros

Els afectats amb Puig, Briet i Francés

De fet no han arribat encara perquè el ple del Consell de divendres no aconseguí aprovar el decret dels 500 mil euros per qüestions tècniques

Sis persones moriren després de treballar en fàbriques d'aerografia tèxtil en inhalar durant anys gasos tòxics. Una malaltia laboral que acabà als tribunals i amb vora 50 afectats que encara paguen les conseqüències. 26 anys després, el Govern anuncia que els pagarà 500.000 euros per reparar aquell malson.

Amb les eleccions a punt de caramel, el govern valencià ha anunciat que pagarà els afectats de la Síndrome Ardystil mig milió d'euros per a reparar l'escàndol i la tragèdia que suposà aquell cas a principis dels anys 90. Sis persones d'Alcoi, Muro i Cocentaina moriren per malalties derivades de la inhalació de gasos de l'aerografia tèxtil. La malaltia acabaria considerant-se laboral i les Corts Valencianes aprovaren el 1993 atorgar als afectats indemnitzacions que mai arribaren.

De fet no han arribat encara perquè el ple del Consell de divendres no aconseguí aprovar el decret dels 500 mil euros per qüestions tècniques. Se suposa que en futurs sessions del govern valencià es formalitzaran.

 


La fribrosi pulmonar acabà amb la vida de 6 persones i li amargà la vida a altres 50 que han patit seqüeles i mala salut. El cas més conegut és el de Susana Javaloyes, a qui li van trasplantar els dos pulmons en 1992 a França.

El mig milió d'euros els arribarà als afectats i als familiars dels morts per fer front a un procés judicial que acabà amb la condemna de l'empresària Juana Llàcer, de Cocentaina, i de l'inspector de treball que no detectà les condicions en les quals es treballava a les aerografies: sense mascaretes, sense ventilació i amb botelles de butà, un gas que provocava en combinació amb el de les pistoles de serigrafia, un ambient tòxic.