El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El grup de música 'El Diluvi' i Ximo Cardenal, premis Joan Valls 2021

Diluvi / Amics Joan Valls

Els premis seran el diumenge 28 de març a les 19 h de forma telemàtica. Per accedir cal demanar-ho a amicsjoanvalls@gmail.com

La 27a edició dels Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català es lliuraran de forma telemàtica el diumenge 28 de març a les 19 h. Per poder accedir al lliurament cal demanar-ho al mail amicsjoanvalls@gmail.com . Els premis s'atorgaran al grup de Castalla, El Diluvi, i a l'alcoià Ximo Cardenal.

Ximo Cardenal va nàixer el maig de 1953 i s'ha dedicat a la docència com a professor de Matemàtiques d'ensenyament secundari. Destinat d'ençà del 1982 a l'IES Pare Vitòria, durant 14 anys en va formar part dels equips directius. En l'ensenyament públic Ximo Cardenal impulsà tota mena d'iniciatives per a l'extensió de l'ús del valencià en l'àmbit docent. Va col·laborar en el disseny del Programa de Normalització Lingüística del seu centre, que establia el valencià com a llengua pròpia, i per tant, la d'ús habitual tant en les relacions internes com en les comunicacions amb l'entorn social. Ha sigut defensor de l'escola pública en moltes lluites.


La participació molt activa en l'Homenatge a Enric Valor de l'Ensenyament Públic d'Alcoi així com el seu treball en la redacció de la revista Eines, que l'IES Pare Vitòria edita des de 1983, són altres vessants del seu perfil docent, que es complementa amb la seua activitat en el món polític, sindical i civil d'Alcoi. En els últims anys del franquisme es vinculà a la CNT i a l'Associació de Veïns la Mistera i participà en el moviment dels PNNs (professors no numeraris), germen del que seria el STEPV (Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià).


És soci d'Acció Cultural del País Valencià i membre fundador del Casal Ovidi Montllor d'Alcoi, del Grup Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció i de Salvem l'Aqüífer del Molinar, amb què "aconseguí aturar el projecte Alcoinnova a La Canal", segons l'Associació Cultural Amigues i Amics Joan Valls i Jordà.


El premi col·lectiu s'atorgarà a El Diluvi, un grup que ha adquirit dosis de popularitat, tant al País Valencià com al conjunt dels Països Catalans. La seua música, que podem situar dins les coordenades del folk i la música tradicional i d'arrel es caracteritza per la fusió de diversos elements procedents d'estils com el reggae, la cúmbia o la rumba, allò que s'ha definit com a "mestissatge mediterrani". La seua discografia alterna gravacions de producció pròpia amb treballs fets sota el segell Halley Supernova. El primer àlbum, de 2012, es titula Ovidenques i conté quatre cançons emblemàtiques de l'artista alcoià.


En formen part Flora Sempere (veu, bandúrria), Andreu Ferre (baix), Lluc Llorens (acordió diatònic, veus), Txus Rodríguez (guitarra), David Payà (veu, violí), Dani Garcia (bateria) i Jordi Bernabeu (percussions). El grup ha publicat també 4 senzills i diversos vídeos. Amigues i Amics de Joan Valls hi ha volgut premiar el compromís amb la llengua i la cultura del País Valencià, el perfil literari dels seus treballs i el to obertament reivindicatiu i de crítica social de les cançons.


Els Premis Joan Valls, de caràcter honorífic, tenen per obsequi una escultura de l'artista alcoià Antoni Miró. Aquests premis es lliuren juntament amb el 38è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d'Alcoi, que ha guanyat el poeta de Sant Llorenç d'Hortons, Ricard Garcia amb el seu llibre La llum més alta (Edicions del Buc/Pruna Llibres).