El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El joguet de la Foia de Castalla participa en la fira més important del sector, que obri les portes hui a Nuremberg

El joguet és un dels principals sectors de les nostres comarques, i ocupa a quasi 1.500 persones entre Ibi, Onil, Tibi, Castalla i Biar. El conseller d'economia Rafa Climent visita la fira alemanya en suport a les empreses valencianes. 

Aquest 30 de gener i fins al 3 de febrer, Nuremberg, a Alemanya, acull la principal fira del sector del joguet, l'Spielwarenmesse. Hi participen 2.900 expositors de 68 països diferents, amb una afluència de 70.000 visitants. D'Espanya viatgen a la Fira 122 empreses, de les quals 52 són valencianes. Cal tindre en compte que dins d'Espanya, la comunitat valenciana és la segona, després de Catalunya, amb més pes. Suposa el 42 per cent de les empreses, el 44 per cent dels treballadors i el 37 per cent de la facturació de tot el joguet espanyol. A més, és un sector en creixement, Després de patir descensos continuats des del 2008, es va situar en 2014 en 130 empreses en el sector, i ha passat a 167 en 2018. 

I aquest sector es concentra en la Foia de Castalla. Ocupa 1.438 persones entre Ibi, Tibi, Onil, Biar i Castalla, una xifra d'ocupació que en 2018 s'ha incrementat en un 2,1 per cent en les nostres comarques, segons les dades d'afiliacions a la Seguretat Social del 2018. "A més, el sector té un efecte tractor en l'economia de la zona, a través de les diferents indústries auxiliars d'altres sectors", assegura el conseller d'economia Rafa Climent. Ell, juntament amb la directora de l'IVACE, Júlia Company, s'han traslladat a Nuremberg en suport a les empreses valencianes que hi participen. Rafa Climent explica que "aquest sector tradicional de la Comunitat Valenciana, configurat com un autèntic clúster del qual viuen moltes famílies, és estratègic per mantenir el teixit productiu d'una zona industrial molt important d'Alacant".

La conselleria d'economia fa balanç i diu que entre 2016 i 2018 el sector del joguet ha rebut ajudes d'11,7 milions d'euros per a projectes de millora de la competitivitat, innovació o internacionalització. I ara, dins del Pla Estratègic de la Indústria per al 2019, s'incorporen 2,1 milions d'euros més en ajudes per al sector.