El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Tere Mollá Castells, Feminista, activista social i comunicadora d'opinió

Tere Mollá Castells

El llenguatge importa

Soc de les persones que creu que el llenguatge és molt important. Sobretot perquè el que no s'anomena, no existeix. I també per què ens ajuda a forma…

Soc de les persones que creu que el llenguatge és molt important. Sobretot perquè el que no s'anomena, no existeix. I també per què ens ajuda a formar el nostre món simbòlic, d’idees i de conceptes que ens permetran definir qui i com som nosaltres i la resta de persones i situacions.

Però, malgrat que s'està avançant molt a poc a poc en un llenguatge inclusiu que ens anomene a les xiquetes i les dones, tampoc podem perdre de vista la forma en què s'anomenen certes situacions.

Un exemple del que dic és que, per exemple, alguns mitjans de comunicació (cada vegada menys, tot cal dir-ho) encara parlen de violència domèstica per a referir-se als assassinats de dones a mans d'homes que deien estimar-les.

Un altre exemple molt difós i que cal anar reconduint a poc a poc, és la forma en què s'anomenen a les dones que són prostituïdes per proxenetes que les exploten sexualment.
Si el patriarcat ha aconseguit que hi haja un insult degradant per a totes les dones és la paraula puta. Una expressió carregada d'odi, menyspreu i de presumpta superioritat moral per part de qui la pronuncia, més enllà de si són dones o homes.

Si tenim en compte que l'Estat Espanyol té el dubtós rècord de ser el primer consumidor d'Europa i el tercer a escala mundial en consumir dones prostituïdes, ens n'adonarem del nivell de negoci que hi ha explotant dones que han estat tractades des d'altres zones del món amb pitjors condicions econòmiques.

Per això cal vigilar el nostre vocabulari en aquest sentit. Perquè aquestes dones són víctimes d'un negoci sustentat sobre els seus cossos que són utilitzats com a matèria primera per a guanyar diners per a altres. Insistisc en què són víctimes i com a tal cal anomenar-les. Són dones prostituïdes o en situació d'esclavatge sexual. Són dones altament vulnerables a malalties de transmissió sexual, a violències de tota classe per part del proxeneta i dels puteros que, quan paguen creuen que poden fer amb elles el que vulguen, sense que la seua vida o, encara més senzill, el desig delles els importe res. Igual que si foren joguines sense vida.

Dones quasi reduïdes a la condició d'esclaves i obligades a estar sempre disposades a satisfer els desitjos sexuals, d'homes majoritàriament, que a través de l'acte pagat creuen demostrar miserablement el seu domini sobre la dona. O fins i tot sobre les dones.

Tinc un conegut que, parlant sobre aquest tema, un dia em va dir: Si haguera de pagar a una dona per sexe, em semblaria estar furtant-los aquests diners als meus fills. No va qüestionar el que hi ha darrere. Tot el sistema de tracta de dones i xiquetes amb la finalitat d'explotar-les sexualment. No va qüestionar la situació de les dones prostituïdes ni com se'ls trau la seua dignitat per tal de fer-les rendir més. No es va qüestionar com viuen o, millor dit, malviuen, aquestes dones a qui, en massa ocasions, se les culpa de la seua pròpia situació. En fi, ...

Parlar de prostitutes en lloc de parlar de dones prostituïdes, en culpabilitzar-les de la seua pròpia situació, és carregar-les amb la falsa creença que estan allà per la seua pròpia voluntat, sense parar-se a pensar que són, per a molta gent, un engranatge més per a guanyar diners per a altres. La matèria primera d'un negoci mundial amb massa complicitats per tot arreu, fins i tot als governs, com perquè es puga assolir que la seua abolició siga clarament una opció per millorar la vida d'aquestes dones en situació d'esclavatge sexual.
Per això cal utilitzar un llenguatge correcte per a anomenar-les i per exigir l'abolició de la prostitució ja, com porten exigint des del moviment feminista ja fa anys.