El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El mapa de les voreres segures a Alcoi

Les voreres en roig fan menys de 2 metres d'ample, així que no es pot complir la distància si et creues en algú. En aquestes voreres és millor seguir el consell municipal de 'sempre per la dreta'. Els barris que necessiten més espais per a vianants són Santa Rosa i el Centre, mentre que el passeig més segur és a la Zona Nord. És un mapa elaborat per Joan Ortiz, estudiant de Geografia.

Estudiants del grau de Geografia i Ordenació del Territori de la Universitat d'Alacant estan cartografiant diferents ciutats per presentar un mapa clar de quines voreres permeten el passeig complint sense problemes la mesura de distància de dos metres entre persones. Ja han realitzat una dotzena de mapes que es poden consultar en el seu perfil de Facebook, i entre ells trobem també el d'Alcoi.

És treball de Joan Ortiz, estudiant a la Universitat de València però lligat a la d'Alacant. Ortiz ha explicat a ARAMULTIMÈDIA que Alcoi és la ciutat més segura per al passeig de l'Alcoià i el Comtat, on les voreres són més amples, però tot i això hi ha dos punts que necessiten una ampliació de zones per a vianants: els barris del Centre i Santa Rosa. Per contra, el barri on el passeig és més segur, és a la Zona Nord.

Joan Ortiz ha utilitzat sistemes d'informació geogràfica per satèl·lit que li han permés mesurar les voreres de tota la ciutat sense incomplir el confinament. També ha tingut en compte els canvis fets a la ciutat, com l'habilitació del carril bus per a les persones, i que amplia l'espai de passeig. Després s'han establit 4 categories depenent de l'amplària de les voreres. En les més amples, les de color verd, hi ha més de 3 metres, així que tot i que el creues en algú pots mantindre la distància. Les més estretes són les de color roig, amb menys de dos metres d'amplària, i en aquestes Joan Ortiz considera important seguir la recomanació municipal de caminar sempre per la vorera de la dreta per evitar encreuaments.

Cal tindre en compte algunes consideracions, i és que s'ha mesurat tan sols les voreres perquè s'entén que pel carrer passen vehicles. Però hi ha certes zones poc transitades d'Alcoi on la gent aprofita també per a passejar per la calçada, ampliant per tant l'espai de seguretat.

Joan Ortiz conclou que seria important plantejar-se ampliar l'espai per a persones als barris amb voreres més reduïdes, Santa Rosa i el Centre. En aquest últim cas, de fet, ja s'han iniciat les obres a Sant Francesc que preveuen fer la zona per a vianants. Ortiz explica que l'ampliació d'espais a la ciutat ajudaria a alleugerar també la pressió que tenen zones rurals com la via verda o Serelles, on es concentra molta gent precisament perquè alguns carrers d'Alcoi són reduïts i es busca per al passeig zones més amples.