El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jordi Ortuño, Veí d'Alcoi

Jordi Ortuño

El Medi Ambient és cosa nostra

Als nostres voltants tenim molts espais naturals on podem gaudir del nostre temps lliure amb la familia i amistats. En tornar a casa arrepleguem les …

Als nostres voltants tenim molts espais naturals on podem gaudir del nostre temps lliure amb la familia i amistats. En tornar a casa arrepleguem les nostres deixalles i les depositem al contenidor. Idíl·lic, veritat?

Vivim en un moment històric en el qual el planeta necessita un canvi radical en la nostra mentalitat, a l’hora de consumir recursos per ser menys contaminants, més responsables i respectuosos amb el medi ambient, per tal que les generacions vinents puguen gaudir del mateix que nosaltres. És important aprendre a reduir el consum i fer servir productes reutilitzables per a començar a ser sostenibles.

Tots i cadascun dels articles que trobem als supermercats tenen plàstic, fins i tot, la bossa amb què te’ls emportes a casa. Total per 5 cèntims més per a què he de dur-la de casa, diem. 5 cèntims és un preu efímer per a qualsevol consumidor, però suposa un cost mediambiental molt elevat amb l’obtenció de la matèria primera, el petroli, que destrueix ecosistemes marins i genera gasos contaminants per tal d’extraure’l. La majoria de plàstic que utilitzem diàriament no és reciclable i el 79% de tot el plàstic produït, fins a l’actualitat, ha acabat a abocadors i a la mar. Com a conseqüència els diferents éssers vius acaben ingerint aquests materials fins a arribar a morir. Caldria fer la vista enrere i recordar com compraven les nostres àvies amb el sarnatxo i les coixineres per aprendre d’elles.

Font Roja, Preventori, Serelles… Llocs de pau a pocs minuts de casa. Totes hem esmorzat a aquests llocs, inclús celebrat aniversaris. No suposa un problema si les actituds que tenim son cíviques i responsables amb el medi ambient. Però què se sent quan vas a buscar tranquil·litat i trobes destrucció, brutícia i vandalisme? Rabia generada per la manca de consciència natural, amb la qual s’educa en l’actualitat i impotència per no poder acabar amb aquestes actituds d’un bufit. La cultura urbana ha provocat la desconnexió entre les persones i la natura, oblidant que sense ella anem a viure poc més de dues generacions, en unes condicions clàssiques de pel·lícula apocalíptica, que ja estem començant a sentir. Què podem esperar d’una societat educada en el fet d’utilitzar i llençar, que decideix abandonar botelles de vidre i gots de plàstic a la natura? Fem una inversió dels papers. Imagina que estàs assegut a la terrassa de casa i comencen a llançar artefactes contra ella, però no pots fer res per impedir-ho. Sentiries por, veritat? Ells també ho senten quan tu actues així. Cal recordar que el vidre és una arma contra la resta d’éssers vius que habiten i habitaran aquestes zones, ja que tarda més de 4000 anys en degradar-se i pot arribar a ferir-los de mort.

Les persones ens mostrem tal com som quan actuem sense pensar. A les festivitats podem veure com la comoditat s’imposa a la consciència, generant milers de quilos de brossa. Les celebracions s’han convertit en actes de consum exagerats, en els quals la quantitat de recursos utilitzats són molt superiors a la vertadera necessitat. S’ha oblidat el concepte de celebració no-materialista, com a acte de sentir i compartir l’alegria amb la resta per gaudir del moment. Aquest tipus d’actes són la demostració de la cultura consumista i d’un sol ús que hem assolit totes, fins a arribar a educar-la sense ser conscients d’ella.

Ens han imposat aquesta forma de vida, l’hem acceptada i ara és el moment de fer autocrítica per tal de deconstruir tot allò que hem normalitzat. És tornar a la infantesa on preguntàvem Per què? a tot. Qüestionar l’acció més rutinària del dia a dia, com agafar un mocador de paper o estirar la cadena… Som éssers egoistes i si tu no ho fas, jo tampoc vaig a fer-ho, iniciant així un cicle infinit. I Si comences a fer-ho tu? Mirar cap a un altre costat no va a posar fi a la crisi mediambiental que estem patint. Moviments com Fridays for Future han iniciat una lluita pacifica contra l’extinció massiva i l’escalfament global, des del nivell personal fins a l’institucional. Des de canvis en la nostra alimentació, com el veganisme, per generar menys diòxid de carboni, fins a l’exigència als responsables polítics per prendre mesures contra les energies contaminants. El planeta no ens pertany i totes les espècies estan patint els nostres fets. Recordes la inversió de la terrassa? Doncs amb l’extinció de centenars d’espècies és el mateix. Si no fórem nosaltres les responsables, què pensaries?  Cuida de la natura, com cuides de ta casa, perquè la Terra és la nostra casa, abans que siga tard i només queden records en fotografia per ensenyar-li a les nostres filles i fills.