El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El mercat de Sant Roc d'Alcoi serà dels primers a optar al reconeixement de Mercat Excel·lent

La Conselleria d'Economia Sostenible presenta a Alcoi el nou reconeixement d'excel·lència als Mercats Municipals, que els permetrà accedir a diverses ajudes

Precisament per això la conselleria d'Economia Sostenible ha triat el mercat alcoià per a presentar el nou reconeixement d'excel·lència per als mercats municipals valencians. Cal acomplir amb una sèrie de criteris per aconseguir l'excel·lència, i a hores d'ara el Mercat de Sant Roc els compleix quasi tots.

La Generalitat Valenciana ha decidit reconèixer aquells mercats municipals que treballen dia a dia per millorar la seua professionalitat, sempre pensant en un model sostenible i on el producte de qualitat i el tracte proper siguen emblema. El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha presentat a Alcoi aquest nou reconeixement, que permetrà als mercats accedir a diverses línies d'ajudes. Climent diu que "no és casualitat" que la presentació s'haja fet al Mercat de Sant Roc, per ser un exemple clar de Mercat Excel·lent. De fet, des del Mercat ja treballen per a sol·licitar aquest reconeixement el pròxim mes de setembre.

L'ordre, que es publicarà en els pròxims dies, estableix fins a 11 criteris que els Mercats han de complir. Per exemple, cal estar al dia amb normativa i tindre la gestió professionalitzada, comptar amb una agrupació de comerciants que represente el mercat, acreditar una sostenibilitat econòmica que els permeta actuar independentment, tindre un horari al públic ampliat, i que la majoria de parades al mercat estiguen ocupades i siguen d'alimentació. Cal adjuntar documentació i plànols i s'estipularan tres nivells d'excel·lència depenent dels criteris complits. Per exemple, des del Mercat de Sant Roc els compleixen tots menys el de l'horari ampliat, però ja treballen en això per ser un Mercat Excel·lent. El títol d'excel·lència dura 4 anys i cal tornar-lo a demanar.

Des de la conselleria d'economia expliquen que a la Comunitat Valenciana hi ha 148 mercats municipals, que sumen més de 3.500 establiments. De tots els Mercats, es confia que almenys 10 puguen aconseguir el títol d'excel·lència, i que la resta es posen les piles per a arribar a eixe reconeixement. Rafa Climent diu que els mercats "fixen molt la trama urbana, vertebren molt els pobles i ciutats, i ajuden a ser un referent comercial en cada població. I de vegades també hem de valorar que molts dels edificis on estan ubicats són patrimoni cultural o històric". Però en definitiva es tracta de valorar el xicotet comerç que hi ha als mercats, "que és sinònim d'atenció personalitzada, venda de productes de qualitat i proximitat. Afavoreix els nostres productors de manera molt clara, i té una incidència directa sobre l'ocupació i l'economia sostenible".