El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Molí de Paper d'Ibi, nou punt de referència patrimonial, cultural i natural de les nostres comarques

Molí de Paper d'Ibi. Foto de Francisco Gil
L'Ajuntament farà un acte públic per a presentar el Pla Director del Molí de Paper a la Ciutadania

Era un referent pel que fa a la fabricació de paper de fumar a principis del segle 20. Però després de la Guerra Civil va caure en desús i ha estat abandonat. Ara l'Ajuntament anuncia que ja té Pla Director per a la seua rehabilitació i conservació, i el presentarà públicament en un pròxim acte. Socialistes i el col·lectiu local Sanginosa també volen arreplegar idees per al futur Molí de Paper

El Molí de Paper és la porta d'entrada al parc natural de la Font Roja des d'Ibi. L'edifici, encara sencer però per a rehabilitar i conservar, ocupa una superfície de 1.300 metres quadrats, dividits en tres plantes. I als voltants, 900 metres quadrats de jardins, en un enclavament natural com és el barranc dels Molins. Després de dècades sense cap intervenció, ja es té un pla Director que assegurarà la conservació del Molí de Paper, i el convertirà en un referent patrimonial, cultural i mediambiental per als iberuts.

El nou Pla Director per al Molí de Paper ha sigut molt bon rebut per la ciutadania, que vol saber més. Així, des de l'Ajuntament han anunciat que en dates pròximes faran un acte públic per a presentar a tots els agents socials el Pla Director. També els socialistes volen col·laborar amb idees i convoquen a una reunió oberta a militants i simpatitzants el pròxim 5 de juliol, per tal d'arreplegar idees a aportar al Pla Director. Per altra banda, el col·lectiu Sanginosa d'Ibi, que des del 2012 alerta de l'estat ruïnós del Molí de Paper, s'ha mostrat molt satisfet pel Pla Director, però demana també la participació de la ciutadania en l'aportació d'idees.

Les obres de construcció del Molí de Paper, que en principi seria tan sols un batà, començaren l'any 1829. Anys de sequera, canvis de propietaris i modificacions en el projecte, allarguen la construcció fins a 1859, quan s'aprova el projecte definitiu del molí. Tot i això fins a principis del segle 20 es fan millores i canvis, com la incorporació d'una caldera de vapor l'any 1914. Les primeres dècades del 1900, el Molí de Paper d'Ibi és un dels llocs amb més reconeixement pel que fa a la fabricació de paper de fumar, que s'exporta a Europa i Amèrica. Compta amb més d'una trentena de treballadors, i suposa una de les majors empreses d'Ibi del moment. En arribar la Guerra Civil és quan començaren els problemes de subministrament d'aigua o la competència amb les fàbriques d'Alcoi, i el molí comença a caure en desús. Abandonat des de fa més de 20 anys, s'anuncia ara la resurrecció d'aquest emblemàtic edifici i els seus jardins, amb l'inici de les obres de consolidació aquest estiu. Una actuació que convertirà el Moli de Paper d'Ibi en un nou punt de referència patrimonial, cultural i mediambiental de les nostres comarques.