El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Museu Tèxtil comptarà amb un total de 1175 m² de superfície construïda

Es construirà un nou edifici de dues plantes que servirà per a impulsar el teixit econòmic de la zona.
  • El projecte definitiu del Museu del Tèxtil Valencià inclou un Centre de Formació finançat amb fons europeus.
  • Es construirà un nou edifici de dues plantes adjacent a la nau més propera al Clariano, i que servirà per a impulsar el teixit econòmic de la zona.

El projecte definitiu del Museu del Tèxtil Valencià inclourà un Centre de Formació municipal que serà finançat amb fons europeus. Així s’ha confirmat aquesta setmana en l’acte de presentació pública del projecte celebrada a la nau ja construïda del Museu.

L’acte de presentació del projete ha comptat amb les intervencions de l’alcalde d’Ontinyent i president de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, Jorge Rodríguez; el president de Caixa Ontinyent, Pepe Pla; i el d’ATEVAL-CV, Pepe Serna; i reunia al voltant de 50 persones entre les quals es trobaven membres del Patronat de la Fundació Museu del Tèxtil, de la corporació municipal i representants de diverses associacions.

La jornada ha servit per repassar el projecte de l’actuació a executar en la nau més propera al riu Clariano que, junt amb la nau ja construïda tindrà ús com a espai expositiu i d’activitats. A més a més, s’ha detallat com va a ser la nova edificació projectada, que estarà adjacent a aquesta, i que es preveu destinar a un espai formatiu que podrà donar cabuda a iniciatives que suposen un impuls per al teixit econòmic de la zona.

El president de la Fundació Museu del Tèxtil i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava que les obres comptaran amb un pressupost d'1’1 milió d’euros per a la rehabilitació de la nau ja existent i prop de 500.000 euros per al nou edifici. En la part a rehabilitar es compta amb una subvenció de 400.000 euros de la Diputació de València més de 300.000 euros de la Unió Europea mitjançant l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) i al voltant de 300.000 euros de l’Ajuntament d’Ontinyent, tot i que s’ha demanat una subvenció del “Pla Conviure” de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, d'ajudes a la reforma, rehabilitació i actuacions urbanes, per tal de cobrir aquesta despesa municipal.

Rodríguez recordava que la Generalitat ja es va fer càrrec de 700.000 dels 910.000 euros que va costar la primera fase, i que la idea “és seguir fent el màxim d’inversions amb el mínim cost possible per a l’Ajuntament”.

LA NOVA CONSTRUCCIÓ

Segons explicaven els arquitectes responsables, Natxo Torró i Silvana Soler, l’edifici rehabilitat comptarà amb una planta semisoterrani de 28 m² de superfície construïda i una planta baixa de 608?m², on hi haurà dues grans sales de 383 i 138?m², porxe, cafeteria, escala i passarel·la.

A l’obra nova hi haurà una planta baixa de 287 m² amb hall d'accés, recepció, distribuïdor, escala, magatzem, 3 aules, un pati de 31 m²; i 3 lavabos per a home, dona i persones amb mobilitat reduïda. En aquest nou edifici també hi haurà una primera planta de 251 m² amb sala d'usos múltiples, sala de reunions, 2 despatxos dos distribuïdors, un pati de 51 m², i 2 lavabos. En total, entre tots dos edificis, hi haurà 1175 m² de superfície construïda, als que s'afegirà un espai exterior a urbanitzar de 1.505 m².

SIGNATIRA DEL CONVENI AMB CAIXA ONTINYENT

Els patrons de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana han coincidit en destacar la utilitat pública que va a tindre un museu que serà “viu, dinàmic i emblemàtic”. Aquest plantejament ha estat compartit per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el president de Caixa Ontinyent, Pepe Pla; i el president d’ATEVAL-CV, Pepe Serna, que intervenien en l’acte de presentació del projecte definitiu del Museu.

Aquest acte ha tingut lloc aquest dijous a les instal·lacions de la primera nau ja executada del museu. Després de la presentació, Rodríguez i Pla signàven el conveni pel qual Caixa Ontinyent assumeix els costos de la redacció d’aquest projecte.

En la seua intervenció, Rodriguez ha recordat que “fa vint anys que es parlava del Museu i de la necessitat de rehabilitar la fàbrica de Revert. Quan vam arribar a la Fundació fa deu anys ens vam trobar una situació complexa, on vam haver d’aclarir els comptes en primer lloc per posar en marxa un projecte que després de molts esforços està veient la llum, i que serà un espai de referència autonòmica”, remarcava.

Les paraules de Pepe Pla han posat en relleu “la diferència entre Caixa Ontinyent i les entitats bancàries a l’ús, ja que Caixa Ontinyent no té propietaris i reverteix els beneficis en obres socials com aquesta del Museu Tèxtil. Caixa Ontinyent aporta 150.000 euros a aquesta actuació (finança els projectes d’obra tant de la primera fase com de l’actuació presentada aquest dimecres), una quantitat que no estaria si no existirem. La gent ha de saber que no és el mateix ser client de Caixa Ontinyent que d’altres entitats”, remarcava.

Finalment, Pepe Serna ha mostrat “l’orgull del sector del tèxtil de tota la Comunitat Valenciana perquè es faça realitat aquest espai, que serà important no sols per al sector sinó per a la ciutat i la comarca”. Serna felicitava l’Ajuntament “pel seu esforç constant i aposta per un lloc que donarà molta vida a la zona i pot suposar un impuls per a l’activitat a la mateixa”. Serna feia extensible la felicitació a la corporació municipal, Caixa Ontinyent, la Junta Comarcal d’ATEVAL i el conjunt dels patrons de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana.