El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Palau Comtal de Cocentaina

El palau
  •  A banda de les exposicions, el Palau Comtal, ocasionalment s’utilitza per a celebrar concerts, inauguracions, entre altres actes. També alberga en el seu interior l’oficina de turisme de la ciutat.

Impressionant la història i evolució d’aquesta joia arquitectònica que per la seua localització ens trasllada a temps de l’època medieval, on les lluites per conquistar territoris i propietats era l’objectiu principal de la vida quotidiana. En aquesta ocasió coneixerem el Palau Comtal, situat en la Vila de Cocentaina i declarat Bé d’Interés Cultural.

En el segle XIII sota el domini del cavaller Roger de Llúria, almirall de la flota de la Corona d’Aragó i Sicília, es va iniciar la construcció del Palau Comtal de Cocentaina com a residència senyorial fortificada. Edifici civil d’estil gòtic valencià i renaixentista.

La seua ubicació era estratègica, ja que es trobava al costat del barranc del Sord, d’aquesta manera es controlaven les vies d’accés a la població amb el reforç del Castell que data de principis del segle XIV com a fortificació.

En la segona meitat del segle XV, quan Cocentaina va passar a ser Comtat i propietat de la família Corella, es van realitzar grans reformes i ampliacions donant-li l’aspecte que presenta hui en dia. Una d’aquestes va ser la transformació a Palau, incloent-hi decoració a l’interior de les sales amb estils renaixentista i barroc.

 

Un fet curiós al segle XVII, va ser la presència del Miracle de la Verge Maria, com a conseqüència, els Corella van construir un monestir de monges Clarisses adherit al Palau.

Si imponent és el seu exterior, no ho és menys el seu interior.

Per a conéixer una mica més el seu interior, el palau està distribuït en diferents plantes i sales.

La porta d’entrada amb forma d’arc de mig punt, dóna accés al pati d’armes on trobem en la part dreta la capella que la família Corella dedica a sant Antoni Abat, anteriorment presidida per un retaule dedicat al sant, obra de l’artista Nicolás Borrás i natal de la ciutat i actualment traslladat a la Sala d’Ambaixadors del Palau.

En la primera planta, cal destacar la Sala Daurada, és una de les més importants del Palau i destaca per la seua volta de creueria estrellada de tercelets. Posteriorment, seria decorada amb un fresc en els espais centrals realitzat pels pintors Rodrigo Espinosa, pare i fill. Aquests espais compten amb les representacions dels escuts de la família Corella, els nous regnes de Navarra, així com representacions de la lluita que sofria el Vaticà contra els turcs.

Entre les diferents sales que alberga el palau, i entre molts dels seus tresors, destaca en aquesta mateixa sala el conjunt de pintura mural genealògica que és considerat el més important de la Comunitat Valenciana.

La Sala de la Xemeneia, també en la mateixa planta que la Sala Daurada, posseeix una gran xemeneia de marbre, on a més trobem un gran escut imperial de Carles V datat en 1565, aquest escut és de fàcil reconeixement, ja que es caracteritza per l’àguila bicèfala.

Seguim el recorregut on trobem sales dedicades a exposicions com la Sala de la Biga, o la Sala de les Finestres, que alberga una exposició permanent de Vicente Agulló, natal de Cocentaina i nascut en 1932.

Finalment, i en la tercera planta es troba la Torre del Paraigua, nom que rep per la forma que té la seua estructura de sosteniment i també exclusiva a la Comunitat Valenciana.

A banda de les exposicions, el Palau Comtal, ocasionalment s’utilitza per a celebrar concerts, inauguracions, entre altres actes. També alberga en el seu interior l’oficina de turisme de la ciutat.

Fins a principis del 2020, el Palau mantenia un horari establert de visites, però a causa de l’actual situació sanitària que estem vivint, és aconsellable informar-se abans.

 

María Dolores Tamargo

                                                         Alumna del Cicle Formatiu de Guia, Informació 

i Assistències Turístiques de l’IES Serra Mariola.