El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Palau de Cocentaina ja té un Pla Director per garantir el seu ús i manteniment

Des de l'Ajuntament volen optar a fons europeus FEDER per iniciar algunes actuacions més urgents, com les d'accessibilitat i evacuació.
 

El Pla analitza diferents aspectes com la necessitat de mantindre estudis arqueològics, els treballs que fan falta per a assegurar l'accessibilitat i evacuació dels visitants, o les patologies de l'edifici que, ja avancem, no han trobat cap greu. I per assegurar el seu manteniment i ús, preveuen diverses actuacions a 20 anys amb un cost mínim d'1,5 milions d'euros.

Gran dia per a la capital del Comtat, que ha acollit la presentació oficial del Pla Director del Palau Comtal, una guia de les actuacions i intervencions necessàries per a mantindre l'ús de l'edifici i afiançar els seus valors patrimonials. És el primer document d'estudi complet del Palau des que es va iniciar la seua compra l'any 1967.

El Pla Director estudia l'edifici des de diferents vessants. Analitza les patologies de l'edifici, i no han trobat res d'importància que puga suposar un perill estructural. També revisa el que se sap de l'edifici, i en el Pla Director s'estipula la necessitat de continuar amb els estudis arqueològics per conéixer la història del Palau. I preveu actuacions urgents i d'importància per a millorar l'evacuació dels visitants i assegurar l'accessibilitat, tot afectant el menys possible als elements patrimonials. També altres intervencions, com millorar el seu entorn i fer-lo més amable i connectat amb el poble.

Així, es proposen actuacions per als pròxims 20 anys per assegurar el seu manteniment, i que es valoren en un principi en 1,5 milions d'euros, tot i que aquesta xifra pot incrementar-se en la redacció i adjudicació de projectes a més de per la variació de preus. Ara falten els diners per a dur a terme totes les iniciatives. Des del consistori ja han iniciat alguna obra menor de reparació amb fons municipals, però volen optar als fons europeus FEDER per a iniciar les actuacions més urgents, com són les d'accessibilitat i evacuació. També s'ha mostrat bona predisposició de la Diputació d'Alacant per a finançar alguns dels projectes, no debades part de la redacció del Pla Director, que ha costat 38.000 euros, l'ha pagat la Diputació.