El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Tere Mollá Castells,

Tere Mollá Castells

El paper dels mites i estereotips

Els estereotips que aprenem al procés de socialització des d'edats molt primerenques, marquen els privilegis del poder masculí.Els estereotips, alime…

Els estereotips que aprenem al procés de socialització des d'edats molt primerenques, marquen els privilegis del poder masculí.

Els estereotips, alimentats pels mites que justifiquen tot el justificable, busquen el manteniment d'aquests privilegis que el patriarcat els atorga a la meitat de la població que són els homes, enfront de l'altra meitat que som les dones i a qui ens atorga funcions reproductives i de cura majoritàriament.

Se'ns ha educat en la docilitat i la submissió per a ells. O, fins i tot se'ns ha educat per a estar al servei d'ells, dels seus desitjos i necessitats, fins al punt d'oblidar-nos en massa casos de nosaltres mateixes.

Afortunadament les feministes que caminen per davant en van marcant el camí de què significa també, ser dona hui.

Venim d'una tradició cultural i acadèmica androcèntrica i això ho hem d'anar eliminant. I un bon camí podria ser el fet d'anar desmuntant mites que justifiquen aquesta situació i que, de pas, també justifiquen la falta d'equitat entre dones i homes. Aquesta situació encara hui, permet escoltar mites com per exemple si ell li ha pegat, segur que ella li havia fet alguna cosa grossa, perquè és tranquil i bona persona. I així, en una sola frase, culpabilitza a la dona de la seua pròpia situació, fa bondat amb l'agressor masclista i justifica el maltractament patit per la dona. I tot això només en una frase.

El paper dels mites és fonamental per mantindre aquest ordre patriarcal que ens culpabilitza a les dones de les nostres pròpies situacions per greus que siguen aquestes.

Aquest combat als mites hauria de començar en edats molt primerenques i anar de la mà també d'una eliminació progressiva dels estereotips que reben les nostres criatures fins i tot abans de nàixer. I en aquest combat hauria d'estar tota la ciutadania. Famílies, escoles, mitjans de comunicació, jocs, etc. Perquè mentre la meitat de la societat continue rebent missatges de submissió i de servei a l'altra meitat de la població, la democràcia real serà una fal·làcia on la igualtat i l'equitat només seran paraules buides.

Si no ens apliquem tota la ciutadania en formar integralment a criatures lliures d'estereotips i amb consciència crítica davant de les desigualtats per raó de sexe, estarem mantenint un ordre polític i econòmic que ens tracta mal a les dones i les xiquetes. Un sistema que erotitza prematurament a les xiquetes per a convertir-les en objectes des de ben menudes, per exemple, i furtant-les una infantesa lliure.

Educar no sols és una tasca de les escoles. És una tasca col·lectiva on els valors són transmesos de formes ben variades. I, precisament per això, hem de tindre tanta cura dels nostres comportaments en tot moment.

Evitar que aquests comportaments sexistes que justifiquen els estereotips i reforcen els mites està a l'abast de totes i tots nosaltres. Perquè darrere d'aquest sexisme, s'amaguen i, en massa casos es justifiquen, totes les violències masclistes que patim les dones només per haver-hi nascut dones. I, almenys jo, considere que és una injustícia total que la meitat de la població estiga al servei de l'altra meitat, sols per una raó de sexe.

Afortunadament el feminisme ens ajuda a detectar i combatre aquestes injustícies per anar a poc a poc construint un món millor que deixar a qui vinga darrere.