El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Pare Vitòria i Cotes Baixes, units en un projecte per a mantindre en bon estat la llacuna Buidaoli d'Alcoi

Alumnes treballant en la llacuna Buidaoli
El projecte continuarà el pròxim curs lectiu amb el seguiment de la qualitat de l'aigua i la implantació de mesures per a mantindre el bon estat de la llacuna

Han netejat la llacuna, han fet proves a l'aigua, han comprovat l'estat de la fauna, i ara proposen diferents solucions per a mantindre la llacuna en estat òptim, com una font central que evite l'aigua estancada i les males olors. Una mostra de projecte educatiu que no sols ensenya i consciència, sinó que té una influència directa positiva en el nostre entorn.

La llacuna de Buidaoli està sota el pont de Sant Jordi, en el llit del riu. Depén de les aportacions del Serpis, però pateix fluctuacions en el cabal d'aigua per obstruccions, així com vessaments amb presència de bacteris fecals. Són aigües poc profundes i generalment estancades que són molt vulnerables a la contaminació. Però tot i això, compten amb una rica biodiversitat de plantes i macroinvertebrats. Santi Villora, professor de biologia de l'IES Pare Vitòria, explica que s'ha detectat la presència d'ànecs i tortugues, "entre ells nombrosos exemplars de l'espècie invasora, la tortuga de Florida. D'ací la urgència per intervindre en aquest hàbitat per a mantindre-ho en condicions òptimes per al bon desenvolupament animal i vegetal de l'entorn de la llacuna".

Així que s'han posat mans en feina i des de l'IES Pare Vitòria juntament amb l'IES Cotes Baixes, i amb suport de la gerència de Medi Ambient municipal, han posat en marxa un projecte comú per a recuperar i mantindre el bon estat de la zona. Des del Pare Vitòria, els alumnes de batxillerat i cicles formatius de Química, Estudi i Control Ambiental han fet anàlisi de la qualitat de l'aigua i han estudiat la fauna de macroinvertebrats. També han fet una actuació prèvia de neteja a tota la llacuna. Mentrestant, des del cicle d'Electricitat i Electrònica de l'IES Cotes Baixes, treballen per a implantar solucions que milloren la salut de l'ecosistema aquàtic de la llacuna. Javier Molina, del departament d'automoció de Cotes Baixes, proposa sistemes per a eliminar els vessaments, així com la instal·lació d'una font en la zona central que oxigene l'aigua i la faça circular. El cap d'estudis de Formació Professional de Cotes Baixes, Rafael Albero, explica que "aquesta font, a més de crear un entorn agradable, funcionaria en períodes preseleccionats per a impedir que en èpoques d'escassetat d'entrada d'aigua, la llacuna es quede estancada i faça males olors". També es preveu la replantació d'espècies vegetals que ajuden a depurar les aigües.

El projecte continuarà el pròxim curs lectiu amb la implantació de les mesures proposades i un seguiment de la qualitat de l'aigua i de l'ecosistema aquàtic. Un exemple de projecte educatiu que uneix dos centres, i que posa en contacte alumnes amb el seu entorn més proper. No sols aprenen de natura, química i automoció, sinó que ho fan amb una aplicació directa, i positiva, sobre el nostre medi ambient. Més no es pot aconseguir en un sols projecte.