El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Partit Popular proposa reactivar la construcció, recolzar a les empreses i turisme rural i fomentar la ciutat sostenible com noves mesures fiscals

Ruiz ha reconegut que el forat econòmic que el PSOE ha provocat a l'Ajuntament impedeix plantejar grans baixades d'impostos.

El partit de l'oposició proposa una rebaixa de la pressió fiscal a les empreses,rebaixa d'impostos de construcció, bonificacions per a la instal·lacions de punts de recàrrega i reducció de la taxa de residus a les cases rurals.

El Partit Popular ha presentat una sèrie de mesures en material de política fiscal de cara al 2023 i ha animat al govern local a que no puje els impostos i agreuge l’economia dels alcoians i alcoianes.

Entre les propostes fetes, ha destacat rebaixar la pressió fiscal  d'Alcoi per a fer costat a les empreses, atraure nous negocis, reactivar el sector de la construcció, especialment en el Centre històric, i fomentar les energies renovables. Segons ha destacat el portaveu del PP, Quique Ruiz, “la proposta realitzada està condicionada per l’estat precari de l’economia municipal” i que amb estes propostes “busquen contribuir de manera que no siguen tots els alcoians els que tinguem que pagar les conseqüències de l’economia de l’Ajuntament d’Alcoi”.

Ruiz ha reconegut que el forat econòmic que el PSOE ha provocat a l'Ajuntament impedeix plantejar grans baixades d'impostos. Per exemple, no fa viable baixar l'IBI, que continua sent a Alcoi el tercer més alt d'Espanya. No obstant això, ha precisat, “sí que és possible no incrementar els impostos i fins i tot realitzar lleugers ajustos per a baixar alguns d'ells”.

En aquesta línia, el PP defensa, d'una banda, congelar les taxes i, per una altra, augmentar la quantitat màxima d'ingressos per família per a accedir a ajudes de l'Ajuntament, actualment fixat en 12.000 euros. La proposta és ajustar aqueixa quantitat a l'augment de la inflació, ja que l'increment de preus ha empobrit a les famílies.

En quant al recolzament d’empreses, planteja reduir un 33% l'Impost sobre Activitats Econòmiques, per a aconseguir que Alcoi siga un territori més competent i més atractiu a la inversió.

La següent de les propostes llançades té a veure amb la reactivació de la construcció. En aquest cas també proposa una rebaixa en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) amb l'objectiu de reactivar el sector de la construcció: del 3,30 al 3%. Per al cas concret del Centre històric, la proposta del PP rebaixar-lo al 0,5%. D’aquesta manera pretén incentivar la construcció i revitalitzar la ciutat.

El foment de la ciutat sostenible és el següent punt. El PP també planteja bonificacions per a afavorir l'ús d'energies renovables. Proposa bonificacions de fins al 50% en l'IBI i l'IAE per la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i bonificacions de fins al 90% en el ICIO a favor de les construccions, instal·lacions o obres necessàries per a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Aquestes bonificacions, segons ha explicat Amalia Payá, serien compatibles amb les ja existents referides a les instal·lacions que produïsquen energia procedent d'energies renovables.

I per últim, ha platejar una reducció de la taxa de residus per tal de recolzar el turisme rural. El PP proposa rebaixar la tarifa que paguen les cases rurals per a igualar-la a la qual paguen els hotels. Aquesta mesura representa una rebaixa del 46% per als allotjaments rurals: de 310,61 a 166,87 euros.