El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Pla d’Infància i Adolescència de Castalla començarà amb un diagnòstic

Ple telemàtic / Ajuntament Castalla

Un dels punts més importants del nou pla és la creació del ‘Consell Municipal d’Infància i Adolescència’.

Castalla ha aprovat per unanimitat el seu primer Pla d’Infància i Adolescència municipal. Aquest pla té per objectiu atendre a les necessitats i inquietuds de les persones de la localitat en aquestes etapes vitals. El primer pas serà un diagnòstic. Un dels punts més importants del pla serà la creació del ‘Consell Municipal d’Infància i Adolescència’

La iniciativa ha nascut amb la intenció de vetllar pels menors, protegir els seus drets i llibertats, garantir el seu desenvolupament integral i satisfer les seues necessitats bàsiques per a assolir el màxim benestar social. El pla es desenvoluparà durant els pròxims quatre anys (2021 i 2024) junt amb la consultora ‘Equàlitat, participació i igualtat’ i la Conselleria de Participació. L’Ajuntament es congratula perquè tota la corporació ha aprovat el projecte nascut des de les regidories de Joventut i Serveis Socials que es desenvoluparà en quatre anys.

Diagnòstic

L’objectiu del diagnòstic ha sigut organitzar la informació i afavorir que la ciutadania de Castalla tinga tota la informació possible sobre les activitats que es posaran en marxa durant els pròxims anys. Les conclusions de l’estudi permeten detectar les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del municipi. Així, gràcies a aquesta anàlisi es podran dissenyar polítiques públiques adaptades a la realitat existent dels joves i adolescents castelluts.

El projecte és el resultat del diàleg amb tots els agents implicats directament en la seua posada en marxa. Per a redactar-lo s’ha comptat amb la participació dels principals actors municipals, el teixit associatiu i els centres educatius. A més, els mateixos joves han aportat el seu punt de vista, necessitats i inquietuds en les nombroses entrevistes i dinàmiques grupals de les quals han format part.

A partir d’ara, van a iniciar-se les activitats, campanyes i accions en múltiples àmbits relacionats amb la joventut i l’adolescència. Les principals línies d’actuació són, entre d’altres, afavorir la participació en la vida social de Castalla, difondre els valors i principis de la Convenció dels Drets del Xiquet, oferir programes d’oci educatiu i temps lliure, divulgar informació o atendre els suggeriments dels més joves.

També es pretén protegir a aquells que es troben en risc d’exclusió social o situació de vulnerabilitat, impulsar activitats d’acció social i interculturalitat, educar en igualtat, treballar en la prevenció de les conductes addictives, promocionar la pràctica esportiva i el consum cultural com a opcions d’oci saludable, fomentar la salut i l’adquisició d’hàbits saludables i apostar per la qualitat del medi ambient de la ciutat, tot incorporant els ODS.

Consell Municipal d’Infància i Adolescència

Un dels punts més importants del nou pla és la creació del ‘Consell Municipal d’Infància i Adolescència’. El regidor de Joventut, Román Sáez, ha explicat que “a través d’aquest organisme volem donar un paper protagonista als nostres joves i dotar-los d’un lloc on expressar les seues opinions”. Al mateix temps, ha afegit l’edil, “els adults ens comprometem a escoltar-los i comprendre’ls, amb la ferma voluntat de tenir en compte el que ens diuen”.

Per la seua banda, la regidora de Serveis Socials, Maite Gimeno, ha destacat “la responsabilitat que hem assumit en l’equip de govern per a garantir i satisfer les necessitats bàsiques dels xiquets, xiquetes i adolescents de Castalla en matèria alimentària, sanitària, educativa, cultural, política, recreativa o social, perquè es puguen desenvolupar en condicions de plenitud i felicitat”.