El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El pla 'Tornem Junts' d'Ontinyent arriba als 9’3 milions d'impacte contra els efectes econòmics de la pandèmia

La roda de premsa ha tingut lloc a l'espai coworking 'Soterrani de les Idees'.
  • Jorge Rodríguez destaca l’esforç de les regidories i departaments municipals per fer possible un pla pioner que acumula 1365 persones i empreses beneficiàries.

  • El pla 'Tornem Junts' ha inclòs, des de la seua aprovació en abril de 2020, 8 línies d’actuació i 10 convocatòries, beneficiant de manera directa a 1365 persones i empreses.

El Pla “Tornem Junts” 2020-2021 posat en marxa per l’Ajuntament d'Ontinyent per fer front als efectes de la Covid-19 en l’economia local ha superat ja els 9’3 milions d'euros d’impacte directe en les diferents accions impulsades.

L’alcalde d'Ontinyent, Jore Rodríguez, que compareixia acompanyat dels regidors d’Hisenda (Natàlia Enguix) i Promoció Econòmica (Pablo Úbeda), explicava que “a més d’atendre amb immediatesa la pandèmia des del punt de vista sanitari, també era important un pla d'incentius econòmics, el pla Tornem Junts, posat en marxa en temps rècord de manera consensuada amb els agents econòmics, socials i polítics, i amb la participació activa de les associacions locals”, recordava.

Jorge Rodríguez ha explicat que any i mig després de l’inici del confinament, "els resultats són satisfactoris i, tot i que l’atur continua sent elevat i supera les 3000 persones, podem dir que vam aturar la sangria i tornar a xifres semblants a les prèvies a la pandèmia". Jorge Rodríguez posava en relleu i agraïa "el gran esforç de totes les regidories i departaments municipals implicats, imprescindible per fer front a la crisi econòmica, un esforç necessari i que ha pagat la pena”, manifestava.

Programes per atendre als diferents sectors econòmics

El regidor de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, destacava per la seua banda que les diferents línies “han servit per atendre als diferents sectors econòmics amb línies específiques". Així, l’edil explicava que amb les 3 edicions dels xecs “Tornem Junts” s’han acumulat 570 establiments participants i la venda de més de 20.000 xecs, amb una aportació municipal acumulada de 730.000 euros. El sector de la construcció i afins han comptat amb un programa d’Obres i Serveis que presentava aquesta setmana la seua II Fase, amb 1 milió d’euros d'inversió acumulada en 41 obres públiques que també han servit per a millorar el dia a dia de la ciutat.

El programa “Ontinyent Rehabilita" també ha estat una línia destacada, amb una inversió municipal d'altre milió d’euros i 158 beneficiaris, que han aportat 1’4 milions a esta línia que ha permés tirar endavant accions que afavoreixen aspectes com la mobilitat sostenible o l’eficiència energètica. Una altra línia ha estat la d’ajudes específiques per a pimesmicropimes i indústria de la qual s'han beneficiat 509 persones físiques o jurídiques. Una línia que ha inclòs ajudes per valor de 820.000 euros que inclouen les 3 convocatòries del "Pla Resistir", l’última de les quals s’ha obert aquest mes de setembre.

A més a més, Úbeda es referia també a les ajudes a la internacionalització i participació d’empreses en fires i missions comercials, elaboració de catàlegs i epis, amb 47 beneficiaris; i tot el treball vinculat a l’impuls al Clúster Tèxtil Sanitari, amb un conveni valorat en 300.000 euros dels quals ja s’han justificat 260.000, amb 60 empreses participants. Úbeda remarcava “que una ciutat d’al voltant de 36.000 habitants com la nostra haja pogut posar en marxa un pla amb una mobilització de recursos com aquesta en tan poc de temps”, assenyalava.

Suport a la ciutadania també amb mesures fiscals

Finalment, la regidora d'Hisenda, Natàlia Enguix, repassava les mesures fiscals posades en marxa dins del pla. Enguix recordava que des d’un principi es va modificar el calendari fiscal i es va retardar el període de pagament de tributs, “per tal d’ajudar a les famílies a afrontar els impostos amb més facilitats en un moment molt delicat”. A més a més, també es va difondre les possibilitats existents per fraccionar els pagaments i ajornar els tributs; i es va suspendre la taxa d’ocupació de la via pública durant al voltant d'un any. Aquest punt, recordava la regidora, "va suposar una minva d'ingressos per a l’Ajuntament, però una ajuda important per als hostalers, als que també vam permetre augmentar l'espai d’ocupació de la via pública amb les terrasses”, recordava.

Una altra mesura va ser l’ampliació de la pòlissa de crèdit en 2 milions d’euros per poder prioritzar el pagament a proveïdors i les subvencions a associacions i entitats, a les que a més es va permetre una bestreta del 50%. Enguix destacava que amb totes aquestes mesures i l’esforç dels departaments implicats "hem aconseguit reduir el període mitjà de pagament fins als 14 dies al segon trimestre de 2021, que va arribar a ser de només 8 dies en alguns períodes de 2020. En definitiva, hem fet un esforç molt gran per mantenir l’estructura de treball, i el ritme no sols no s’ha vist afectat sinó que en molts aspectes ha millorat els resultats”, concloïa.