El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Ple aprova de nou la licitació del servei d’abastiment d’aigua

Els dos partits d’esquerres han explicat al ple de hui l’incompliment del contracte per part de l’empresa adjudicatària, i han denunciat de nou que no s’haja fet control ni seguiment

La licitació ha sigut aprovada per 18 vots a favor de PSOE, PP, VOX i el regidor no adscrit, els vots en contra de Guanyar Alcoi,Podem i Compromís i l'abstenció de Ciudadanos. S'aprova així la gestió privada després de la polèmica de diverses setmanes davant d'un informe presentant en el que segons diversos partits i entitats veïnals asseguraven que hi havia irregularitats i dades errònies.

Després de setmanes de polèmica, la licitació del servei per a l’abastiment de l’aigua potable ha quedat, de nou aprovada amb els vots a favor de PSOE, PP, VOX i no adscrit, vots en contra de Guanyar Alcoi, Podem, Compromís i abstenció de Ciudadanos.

Jordi Martínez, regidor del PSOE, arrancava la intervenció del debat recordant que l’aigua és un bé públic i que el que es posava damunt de la taula era el debat sobre la gestió de la xarxa d’abastiment i clavegueram.

Esta gestió s’ha dut a terme durant 20 anys (amb una pròrroga de 2) per part de l’empresa privada Aqualia. Recordar que el govern municipal va demanar a la empresa AYMED que realitzara un informe sobre la situació de la gestió de l’aigua, una petició, segons ha explicat al ple Martínez, que va ser feta des del grup polític Podem.

L’informe que es va presentar i sobre el que s’ha realitzar hui la votació tenia com objectiu donar dades sobre les que sustentar els vots per a la licitació del servei d’abastiment. Guanyar Alcoi i Compromís, a més de plataformes de veïns, van denunciar les dades errònies i la tendència de l’informe a defensar la privatització del servei.

Els dos partits d’esquerres han explicat al ple de hui l’incompliment del contracte per part de l’empresa adjudicatària, i han denunciat de nou que no s’haja fet control ni seguiment i per tant, no s’haja imposat cap sanció davant dels incompliments. Compromís ha argumentat també la mala gestió feta al perdre milions de metres cúbics d’aigua i ha preguntat perquè una decisió tan important s’ha de prendre ràpid, a última hora i de forma mal planificada.

Des de Podem han explicat que un dret essencial com és l’aigua “no pot estar en mans de grans empreses privades que busca obtindré beneficis” i ha senyalat que la creació d’una empresa pública és la ferramenta més adequada per a poder municipalitzar este servei, encara que han acceptat que és una dificultat i que esta empresa pública, que ja està creant-se, deu tenir la força i envergadura suficient com  per a poder portar a terme esta llavor: “L’administració pública ens envaeix de decepció perquè hem sigut els únics que hem treballat per proposar alternatives i també perquè no hem convençut al PSOE per a municipalitzar l’abastiment d’aigua”.

A totes les crítiques sobre l’elecció per part del govern socialista de la privatització del servei, ha contestat el regidor Martínez, qui ha assegurat que “no hem enganyat a ningú perquè en el programa electoral, no portem la municipalització de l’aigua”. I ha explicat que no poden arriscar-se a donar una tasca tan complexa a una empresa pública que encara no està ni constituïda i ha afegit que qualsevol empresa- a l’igual que qualsevol autònom que treballa per a l’Ajuntament- té interessos, però que estes són els aliats no els enemics.

Des del PP han aprovat la licitació, al decantar-se per la col·laboració publico-privada, i el seu portaveu ha preguntat si l’elecció del PSOE, es feia per ideologia o per la situació de quebra de l’Ajuntament, cosa que impedeix poder tindre els diners suficients, assegura, com per a poder fer front a la municipalització del servei.

El regidor no adscrit ha argumentat que malgrat estar debatent-se al ple, no es un debat que estiga al carrer i que els ciutadans i ciutadanes el que busquen es que els arribe l’aigua i que els aplegue de manera eficient.

El portaveu de Vox ha afirmat que sembla que els partits d’esquerres sempre vagen en contra de la part privada.

Ciudadanos, per la seua part, ha defensat la formula mixta publico-privada i ha recalcat la necessitat de que l’empresa que ho porte, siga de la naturalesa que siga, ho faça respectat el medi ambient i sent sostenible a nivell econòmic.