El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El PP alerta que l’Ajuntament es troba en una situació greu per l’augment del dèficit i romanent negatiu de les arques municipals

El forat en els comptes municipals, afirma Payá, és de més de 3,2 milions d'euros.

El principal partit de l'oposició afirma que el romanent negatiu és un clar indicador de la mala situació econòmica del consistori. A més denuncia que sols ha gasta el 14% dels diners d'inversió previstos, és a dir, 4'5 milions d'euros dels 31'6 milions d'euros pressupostats.

El Partit Popular ha volgut alertar d’un forat de 3’2 milions d’euros en els comptes de l’Ajuntament d’Alcoi. Segons afirmen el portaveu Quique Ruiz i la regidora Amaya Payá, hi ha una sèrie d’indicadors que reflexen la liquidació de pressupost aprovada pel Partit Socialista.

El principal indicador negatiu és el romanent de tresoreria, segons afirma la formació: “El dèficit acumulat és de 2.373.851,87€”. Este concepte s’ha triplicat en un any, era de 847.848 al 2020 i de 558.812e al 2019. Però a més, segons el PP, el romanent de tresoreria no recull el compte ‘Acreedors per operacions pendents d’aplicar a pressupost’, és a dir, les factures en el calaix, que a 31 de desembre ascendien a 703.779 euros. El forat en els comptes municipals, com afirma Payá, ja és, per tant, de més de 3,2 milions d'euros.

Des del principal grup de l’oposició rebujen l’afirmació feta des del govern municipal, que asseguren que este increment respon a la crisi i ho fan fent una comparativa amb altres municipis de la província: “Quan comparem el romanent d'Alcoi amb el d'altres ajuntaments salta a la vista el mal estat dels comptes municipals”, ha assenyalat Payá.

 

 

El pressupost municipal té una part que és la despesa ordinària, amb la que es paga totes les despeses fixes (personal, contractes de serveis, serveis sociales, etc.) i una part d’inversions, amb la que es paguen projectes puntuals. Precisament el PP posa el focus en la part d’inversió: “L'any passat el PSOE va registrar el pitjor nivell d'inversió dels últims anys. Es va deixar per executar 27 milions d'euros pressupostats per a projectes. Així és impossible que la ciutat avance”, ha apuntat Payá.

L’explicació que donen és, que  segons la liquidació, només va gastar el 14,4% de totes les inversions previstes: 4,5 milions dels 31,6 pressupostats després de totes les modificacions pressupostàries introduïdes al llarg 2021.

Però a més asseguren que la liquidació també posa de manifest que els ingressos corrents no són suficients per a pagar les despeses municipals.

Segons el portaveu Ruiz, tot “evidencia la irresponsable gestió del PSOE” i ha indicat que la “situació econòmica de l’Ajuntament és greu” i que “el col·lapse està sobre la taula”. A més, afegeix que  “el pressupost està unflat, els ingressos son insuficients, no executen les inversions i que no és veritat que el romanent negatiu siga com a conseqüència de la crisi”.

El regidor ha exposat dades per a argumentar les seues paraules: del préstec de 4,9 milions contractat el passat per a inversions, només es van utilitzar 2,9 milions. “Ni tenint els diners executen projectes, perquè aqueixos recursos els utilitzen per a pagar despesa corrent”.

Per la seua part, Payá ha lamentat que el PSOE traga pit d'haver obtingut un resultat pressupostari positiu de tot just 316.543,41 euros. Sobretot perquè, a part de no executar inversions, aqueix resultat “posa de manifest l'incompliment del pressupost”. En matèria d'ingressos, d'una previsió de 69,6 milions, l'Ajuntament només va cobrar 60,5 milions. Quant a despeses, dels 69,6 pressupostats només va gastar 58,4 milions. “Els números deixen clar que el PSOE no executa el que està previst”, ha afegit.

Aquesta situació tindrà unes conseqüències per als alcoians i per poder revertir esta situació hauran d’aprovar un superàvit el els pressupostos de l’any que ve: “Instem al govern a que explique si va a pujar els impostos o si va a retallar despeses del pròxim pressupost, que son les dos úniques opcions que tenen”.