El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El PP d'Alcoi defensa l'autonomia de l'ASJ: “Diferenciar els vestits masculins i femenins no és discriminar”

Grup de dones dels Marrakesch que van participar en la Segona Diana l'any 2013

Les esmenes als estatuts poden formalitzar-se fins el 10 de setembre

El Partit Popular dóna suport a l'Associació de Sant Jordi (ASJ) per defensar la seua autonomia. A més, sol·licita públicament al govern municipal que no presente al·legacions a la proposta plantejada per la Junta Directiva de l'ASJ, com ha demanat Guanyar Alcoi. La plataforma ciutadana va demanar que el govern esmenara els estatuts de l'entitat festera per evitar una "discriminació per gènere", en paraules de Sandra Obiol, portaveu de Guanyar. El que demana Guanyar és suprimir part de l'article 49 dels estatuts de l'ASJ, concretament en la part de "Que el fester utilitze el vestit oficial de la seua Filà que no corresponga al seu gènere".

El Partit Popular retrau a Guanyar que intente polititzar la Festa en exigir al·legacions municipals a la reforma de l'Estatut del Casal. Bàsicament, el que recalquen els populars és que la diferenciació de dissenys entre masculí i femení "no és discriminar". Guanyar no ho veu així. Obiol indica que “des de Guanyar manifestem que aquesta diferenciació inclosa a la proposta d’estatus de les festes patronals de la nostra ciutat és un element de discriminació per gènere on algú haurà de decidir el que és correcte per a unes persones i no per a altres, en lloc de que això ho decidisca la mateixa persona”. El termini per presentar esmenes a la proposta de nous estatuts expira el pròxim 10 de setembre.


El PP advoca perquè l'Ajuntament “vetle perquè la normativa festera s'ajuste a la legalitat però no perquè s'immiscisca en l'autogovern d'una entitat amb prop de dos segles d'història i 11.000 socis, la meitat dels quals són dones”. Kiko Cantó, regidor del PP, subratlla que la legalitat de l'Estatut i de l'Ordenança de la Festa ha sigut avalada a través de diferents sentències judicials: “En cas d'il·legalitat, l'Ajuntament ha d'intervenir, però si, com és el cas, la norma s'ajusta a la legislació, ha de prevaldre l'autonomia de les entitats”.


Cantó indica que "l'Associació de Sant Jordi porta anys avançant a grans passos en la incorporació de la dona en la Festa amb total igualtat de drets, al mateix temps que vela perquè no es perda el caràcter històric de l'esdeveniment que es commemora".