El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El PP d'Alcoi sosté que el govern municipal s'ha desantés dels baix sous en les ajudes Avalem Joves Plus

Lirios García

Segons el PP, 194 joves a través del programa d'ocupació Avalem Joves Plus, van cobrar un sou per davall del 60% fixat

La formació conservadora afirma que, entre 2018 i 2019, algunes persones contractades dins de les ajudes Avalem Joves Plus cobraren menys del 60% del salari fixat en conveni. El PP demana que s'acate el dictament d'Inspecció de Treball.

La regidora del PP, Lirios García, apunta que "en cap moment li ha importat al Govern la situació laboral dels joves del pla Avalem. L'únic objectiu era la propaganda electoral”.

A continuació podeu llegir el comunicat complet del PP d'Alcoi

El PP acusa el PSOE d'“abandonar” als joves contractats a baix preu en any d'eleccions


Exigeix que acate el dictamen de la Inspecció de Treball i abone la compensació dels salaris pagats entre 2018 i 2019


L'Ajuntament d'Alcoi va contractar entre 2018 i 2019, just abans de les eleccions municipals, a 194 joves a través del programa d'ocupació Avalem Joves Plus, promogut per la Generalitat. La Inspecció de Treball, a denúncia formulada per Comissions Obreres, ha advertit que aquells joves van cobrar menys del 60% del salari fixat en conveni per a treballadors que exercien les mateixes funcions. Per això requereix a l'Ajuntament que pague la diferència. El Govern local rebutja la resolució de la Inspecció de Treball i ha recorregut a la justícia eludir aqueix pagament.


La portaveu adjunta del Partit Popular, Lirios García, acusa el Govern d'“abandonar” als joves afectats per aqueixa situació. “En cap moment li ha importat al Govern la situació laboral dels joves del pla Avalem. L'únic objectiu era la propaganda electoral”, assenyala l'edil. García lamenta que el Govern haja decidit recórrer als tribunals per a eludir la resolució del Ministeri de Treball i evitar el pagament de les diferències de cotització a la Seguretat Social i de salari. “Sembla que no hi ha diners per a pagar als joves emprats però sí per a pagar advocats”, apunta l'edil.


La regidora del PP no comprén com el Govern pretén anteposar el conveni col·lectiu de l'Ajuntament a l'Estatut dels Treballadors, que en el seu article 11 exposa: “la retribució del treballador serà la fixada en conveni col·lectiu per als treballadors en pràctiques, sense que, en defecte d'això, puga ser inferior al 60% del salari fixat en conveni per a un treballador que exercisca el mateix o equivalent lloc de treball”. En el cas de l'Ajuntament d'Alcoi, segons marca la resolució de la Inspecció de Treball, va haver-hi casos de joves que van cobrar només el 34% del salari fixat en conveni.

Segons la resolució, mentre un arquitecte percep 3.234 euros bruts al mes, un beneficiari del pla juvenil es queda en 1.103 euros, malgrat que el 60% del sou seria de 1.940 euros. La Inspecció explica que, per exemple, si un enginyer tècnic industrial cobra 2.556 euros bruts al mes, un jove contractat a través de Avalem es queda en 1.063 euros.
Lirios García recalca que la resolució del Ministeri de Treball és contundent referent a aquesta pràctica: “Tal manera de procedir atempta contra el més elemental dret dels treballadors, com és cobrar igual salari per l'acompliment d'un treball similar”, exposa el document.


La regidora sosté que altres ajuntaments, com el d'Alacant, han accedit a pagar les diferències salarials. “Ací a Alcoi, no obstant això, tenim un Govern que va en contra de la gent. En contra dels mateixos joves als quals deia secundar abans de les eleccions. Sense urnes pel mig, el que trobem és un abandó absolut”, manifesta la regidora, que exigeix el Govern que assumisca la fallada i abone les diferències.


El pla Avalem Joves 2018-2019 va ser el de major nombre de contractes. L'Ajuntament va obtindre una subvenció de la Generalitat per un valor de 3,1 milions per a formalitzar fins a 194 contractes. Un any després, el mateix pla es va reduir a 41 contractacions, amb una subvenció de 647.424 euros.