El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El PP presenta 290 propostes per a reforçar l'economia, el centre i el patrimoni d'Alcoi

D'esquerra a dreta: Amalia Payà, Lirios García, Quique Ruiz i Edu Tormo. 4 dels 5 caps de llista del PP a les municipals en Alcoi.

290 propostes emmarcades en 23 reptes i tres pilars fonamentals: l'economia, el centre històric i el patrimoni. Aquest és el balanç del programa electoral que presenta el Partit Popular per a les eleccions municipals d'Alcoi. L'alcaldable popular, Quique Ruiz, destaca que són mesures "concretes i directes, aplicables des del minut 1, i fruit del consens amb més de 90 entitats i col·lectius alcoians".

Des del punt de vista econòmic els populars advoquen per sinergies entre l'estament empresarial i l'universitari. En aquest sentit plantegen per exemple un programa que vincule treballs de finals de màster o de grau a la resolució de problemàtiques empresarials, la creació d'una Mesa Universitat-Empresa, així com la de càtedres per al desenvolupament de projectes d'investigació per a millorar la ciutat. La baixada d'impostos és un altre dels cavalls de batalla del PP, reduïnt l'impost de béns immobles de l'1% al 0.95%, i augmentant la bonificació de diferents tipus d'immobles.

Per al Centre històric volen la constitució d'un "barri creatiu", incidint fonamentalment en la zona cèntrica dels voltants del carrer Sant Francesc. Per això aposten per un canvi de les normes urbanístiques per a compatibilitzar l'ús residencial i el d'oficines, o línies d'ajuda per a la reforma i adaptació de locals comercials. També es mostren favorables a la peatonalització del Centre, adoptant un sistema de videocontrol per a l'accés de veïns, comerciants i transport públic.

Manteniment i patrimoni industrial

Quant al foment del patrimoni industrial destaca el projecte d'un parc d'arqueologia industrial en El Molinar, mitjançant la redacció d'un pla especial de protecció del conjunt de fàbriques en aquesta zona. En l'apartat de reconeixement, l'objectiu és que Alcoi s'adherisca a la xarxa europea del Modernisme (actualment es troba dins de la ruta europea del modernisme), que se sol·licite el segell d'herència cultural europea per a la ciutat, i que es tramite la declaració de la Festa de Sant Jordi com a Patrimoni de la Humanitat.

El pla de xoc 'Alcoi excel·lent' és la proposta dels populars per al manteniment de la ciutat, amb un increment en la partida pressupostària en la matèria, auditories en l'estat dels carrers, l'establiment d'un sistema de control intel·ligent en la neteja dels carrers, així com la creació de brigades de barri i un reforç en la vigilància policial.
En la línia d'una política sostenible, l'objectiu dels populars és assolir la distinció de ciutat europea verda, un reconeixement per a ciutats de menys de 100.000 habitants capaces de millorar els seus entorns urbans i frenar el canvi climàtic. Per això plantegen la creació d'una càtedra universitària que oferisca solucions en matèria de residus, energies renovables i mobilitat; així com la incorporació de criteris de responsabilitat mediambiental en les contractacions públiques.

Ruiz ha presentat davant la premsa de manera succinta algunes d'aquestes 290 propostes programàtiques, acompanyat per 4 dels 5 caps de llista populars. Ha incidit el candidat en el "caràcter concret" de les propostes, que assegura defugen de verbs com "implementar, fomentar..." els quals al parer dels populars no van en sintonia amb el seu programa. Respecte a la valoració que es fa dels resultats electorals en les generals i autonòmics, esperen obtenir un "millor resultat per a les municipals", per a les quals no contemplen un canvi d'estratègia.