El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El projecte de rehabilitació dels xalets de la Font Roja previst per a 2021 és un 84% més car que el que van pressupostar a concurs en 2013

Foto: WEB
  • Ha passat en tres anys de ser un espai de venda de productes artesans a un alberg de muntanya autogestionat.
  • Des de l'Ajuntament reconeixen l'increment de preu pel canvi de projecte de mercadet en espai obert a alberg autogestionat amb capacitat de 25 persones.

L'etern pla per a rehabilitar la zona dels xalets de la Font Roja (que enguany fa 100 anys que es van construir) continua sense desenvolupar i ha passat per diferents fases ‘desgavellades’ que fan que res s’assemble ni el projecte ni el pressupost actual al que es va dissenyar el 2013. Concursos deserts, retirada d’adjudicatàris i un increment del 84% del preu en 8 anys. De 250.000 euros (2013) als 460.000 euros previstos en el pressupost d’enguany. Des de l'Ajuntament diuen que el projecte va avant i que estan en fase de reunir la documentació definitiva.

És un d’eixos projectes que apareixen en cada programa electoral cada 4 anys però que no acaba de dur-se a terme i que són motiu de conflicte.

En aquest cas, els xalets de la Font Roja, construïts fa ara 100 anys, es troben en punt mort i patint continues moificacions i un creixement exponencial del cost pressupostat.

Segons es pot comprovar en la documentació que existeix sobre el projecte, sabem que en 2013 es va pressupostar amb 250.579,01 euros, però no s’ha tret a concurs fins el 2018. En 2019 s’adjudica per 311.000 euros, però l’empresa adjudicatària es retira pel retadr en el procés. I és que han passat tants anys que els preus dels materials i la propia construcció han variat i ja no es corresponen. En 2013 i en 2019, els preus no són els mateixos.

El complex i perllongat projecte pateix un increment pressupostari del 83,7 per cent respecte al que es va proposar en 2013 i al que apareix per a 2021.

Això pel que respecta als pressupostos, perque la naturalesa del Projecte també ha canviat notoriament. Així dels 14 xalets i l’espècie d’hostal que va existir en 1921, segons ha pogut saber AM, només es rehabilitaran ara 4, els que es troben a l’esquerra de les actuals instal.lacions de la brigada. Inclou una zona oberta per a l’Arxiconfraria de la Mare de Déu dels Lliris.

El projecte és mutant. En 2018 es va parlar de crear en la zona un espai de mercat tradicional per a productes artesans i en 2020 es canvia a zona de xalets i d’albergue de muntanya.

Aclariment des del govern

Precisament aquest canvi d'ús és el que ha fet incrementar el preu del projecte, segons expliquen des de l'Ajuntament. El regidor Jordi Martínez explica que l'alberg és autogestionat, no té servicis més enllà de la neteja i s'accedeix sota reserva. Es preveu el consum d'aigua que tindrà, i comptarà amb una capacitat de 25 persones. "El preu canvia perquè l'ús es distint però és una bona oportunitat per a donarli una solució", assegura Martínez.

Pel que fa a l'estat del projecte, Martínez explica que ara es traslladarà ara al departament d'Urbanisme perquè el revise i reclame els informes necessaris, municipals o autonòmics. Quan arriben aquests informes serà quan es puga licitar les obres, així que no es preveu que siga abans d'un any.