El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El projecte educatiu Eco-Dimoni del IES Cotes Baixes guanya el Shell Ecomarathon Europe

El vehicle ha passat de 888 km/kWh de 2019 a 935 quilòmetres per quilowatt hora en aquesta última competició

L'EcoDimoni ha quedat guanyador de nou malgrat algunes dificultats com un circuit més complex que l'anterior, alguna amonestació escrita, una roda punxada i l'acusació per part d'un equip rival de estar utilitzant una bateria auxiliar.

És la quarta vegada que el projecte educatiu Eco-Dimoni del IES Cotes Baixes es proclama campió de la Shell Ecomarathon Europe.

Esta edició, que torna després de dos anys de paró per la pandèmia, s’ha celebrat al circuit Paul Armagnac a la ciutat de Nogara a França. Fins allí s'ha desplaçat l'equip Eco-Dimoni de l'IES Cotes Baixes, format per 9 persones, entre professors i alumnes de diferents cicles formatius de l'institut d'Alcoi per a participar en les diverses proves (els professors Juan Antonio Gómez, Enrique García, Miguel Calvo e Iván García; i les alumnes, Andrea Sirvent i Andrea Vila (pilotos), Emilio Breviá i Fran Leva com a mecànics, i Cristian Calabuig com a reforç de l’equip.  Des de l'inici de la competició, l’Eco-Dimoni es va distanciar dels seus rivals el que finalment, li va portar a proclamar-se campió en la categoria de prototips elèctrics en la competició de vehicles d'eficiència energètica.

El professor de l'IES Cotes Baixes, Enrique García ha assegurat que no ha sigut senzill: “En un dels entrenaments trepitgem una línia d'eixida i ens van posar una amonestació escrita, en una de les primeres carreres punxem una roda i el més destacat va ser la rivalitat d'un equip alemany que va posar en dubte la qualitat del nostre prototip arribant a insinuar a l'organització que estàvem usant una bateria auxiliar i que estava oculta en el vehicle. Aquest fet va fer que ens arribaren a fer dues inspeccions per a descartar aquesta acusació; estàvem completament segurs i tranquils pel que no ens va afectar en cap moment, encara que cal reconéixer que passem un moment desagradable”.

Cal assenyalar també que el circuit era més complex que l'últim (el Regne Unit) ja que té una eixida en pendent cap amunt i complica més la gestió de consums elèctrics del motor.

 

Millores

Durant el curs s’ha treballat per illorar el sistema de frenada per alguns canvis en el reglament. També han treballat en la construcció de bateries de liti modulars per poder ser ensamblades en el circuit. A més s’ha revisat i millorat el software de gestió de la centraleta de control del motor i s’han fet pràctiques de conducció en la pista per a que la nova pilot s’adaptara al vehicle.

Amb tot açò, el Dimoni 3 ha passat de 888 km/kWh de 2019 a 935 quilòmetres per quilowatt hora en aquesta última competició. Una distància equivalent d'Alcoi a Marsella que amb el EcoDimoni tindria un cost aproximat de trenta cèntims d'euro. “Una premissa que deixa clara els avantatges econòmics que aquest tipus de vehicle ofereix i que són així una premissa molt important per a implementar-la en els vehicles del futur”, han explicat des del centre educatiu.