El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El projecte 'Esquellana' vol recuperar la producció de llana natural en la Comunitat Valenciana, sobretot en la Vall d'Albaida, l'Alcoià i el Comtat

El projecte 'Esquellana' vol recuperar la producció de llana natural / Col·lectiu Esquella
Disposa de 39 dies per a aconseguir 12.000 euros per poder dur a terme el projecte

Un termini de 39 dies són dels que disposa 'Esquellana' per a aconseguir 12.000 € i poder enforcar- se en la recuperació de la producció de llana natural en la Comunitat Valenciana.

La producció de llana natural en la Comunitat Valenciana, sobretot en la Vall d'Albaida, l'Alcoià i el Comtat es durà a terme gràcies a la iniciativa del grup 'Esquellana' amb micromecenatge. Tot axó a arran de la crisi econòmica que va assolar la indústria tèxtil valenciana.

A través de la campanya que ha llançat de crowdfunding, visible en Lateuaterra.org, primera plataforma valenciana de micromecenatge dedicada a projectes mediambiental, pretén aconseguir el finançament necessari en 39 dies per a poder dur endavant el projecte: La recuperació de la llana, inicialment de la guirra, l'ovella autòctona de la qual tan sols queden 5.000 exemplars a la Comunitat Valenciana.

El col·lectiu 'Esquellana' està format per persones de diferents àmbits que tenen en comú l'amor per la terra, el nostre entorn i la motivació de desenvolupar l'àmbit rural i humà de manera sostenible.

Anna Gomar, veterinària i una de les responsables del projecte diu que "tot el que pretén Esquellana passa en principi per la protecció de la ramaderia extensiva i de la nostra raça autòctona, la guirra, que en quasi 30 anys, s'ha reduït a la meitat el nombre d'exemplars"

La Vall d'Albaida, Vall d'Aiora, Camp de Turia i la Canal de Navarrés a València, La Marina Alta a Alacant i la Plana de Castelló són les comarques en les quals es distribueixen principalment les 5.000 caps de bestiar de la guirra que encara queden, i Jesús Beneito, pastor i membre de l'equip, creu que el descens es deu, entre altres coses, als pocs pastors que queden en el territori dedicats a la ramaderia extensiva. En total són uns 22 que han lluitat per sobreviure amb els escassos ingressos que genera la guirra.

Aquestes iniciatives no són les primeres que s'han volgut fer, fa 7 anys també van iniciar una campanya mundial en la qual s'animava a tots els països del món a protegir a la indústria de la llana. I ara,'Esquellana' se suma a les iniciatives sostenibles fixant un propòsit, que és recuperar una producció de llana natural, de qualitat i proximitat.

A més cal conscienciar que la pèrdua del pasturatge i de la ramaderia extensiva produeix la desaparició de la riquesa específica de la biodiversitat del nostre territori, incrementació del risc i la magnitud d'incendis i disminució d'aigua en les conques. “Per tot açò, creiem en la importància de la ramaderia extensiva, de conservar i dignificar a les persones que treballen en aquest ofici i, en definitiva, que 'Esquellana' tire endavant”, ha conclòs Jesús Beneito.