El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El PSOE assegura que les càmeres Smart City no arrepleguen dades personals sinó generals

Alberto Belda, imatge d'arxiu

Els socialistes alcoians consideren que Guanyar Alcoi "crea un problema i alarma ciutadana sense cap base", després que la plataforma haja reclamat un debat públic per l'arreplegada de dades amb l'Smart City.

L'Ajuntament d'Alcoi preveu aprofitar els projectes previstos dins de l'Smart City per a gestionar mesures de prevenció davant la Covid-19 en els pròxims mesos, com les aglomeracions en determinats llocs, o la temperatura corporal dels assistents. Per a això es comptarà amb una sèrie de càmeres que arreplegaran dades, un projecte en el qual ja es treballava però que ara s'adapta també a la gestió de la crisi del coronavirus.

Davant aquest anunci, part de l'oposició s'ha pronunciat. Guanyar Alcoi demana un debat públic sobre l'ús de dades i presenten ja la seua postura, ja que consideren "qüestionable" l'arreplegada de dades sense consentiment de la ciutadania o sense saber qui o com les tractaran. I des de Compromís, amb un article d'opinió de la secció jove, consideren que el sistema pot suposar un retall de llibertats.

Doncs bé, des del PSOE, Alberto Belda assegura que les 160 càmeres previstes no identifiquen persones ni arrepleguen dades personals, sinó que controlen aglomeracions. Així, per exemple, "si un lloc té un aforament per 60 persones, en el moment s'arribe a aquesta xifra, donarà un avís, però no identificarà quines persones són, només el nombre de persones que hi ha en cada lloc, i permet un control per evitar les massificacions que poden provocar la propagació de la Covid-19". Pel que fa a les càmeres que registren temperatura corporal, Belda diu que "no identifica a la persona ni guarda cap registre. A més, podem destacar que la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, per acord unànime de tots els partits, recomana que es col·loquen aquestes càmeres termogràfiques en els accessos a serveis públics, com pot ser l'accés a les piscines". "No farem res que no estiga emparat per la llei de protecció de dades", assegura Belda.

Els socialistes critiquen que Guanyar s'haja pronunciat abans de la reunió dimecres de la Mesa per la Reactivació d'Alcoi, on segons Belda s'informaria de tot a l'oposició, tot i que la nota municipal es va llançar dilluns. "En aquest cas Guanyar Alcoi ha creat una alarma innecessària perquè han eixit a la premsa criticant i fent una nota basada en suposicions, quan sabien que tindrien tota la informació el dimecres 20 de maig. Són lliures de criticar al govern, però el que és immoral i indecent és fer una nota per a crear alarma i a més, quan ja saben que el que diuen a la seua nota està equivocat, no rectifiquen perquè ja han fet el que pretenien, han llançat un 'bulo' contra el Govern sense importar si es diu la veritat o no, simplement per fer mal a costa del qui siga", conclou Belda.