El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El pub l'Escenari i Andreu Hervàs, premis Joan Valls 2020

Pub l'Escenari (dalt) i Andreu Hervàs (baix).
  • La gala de lliurament d’aquests premis tindrà lloc el dissabte 7 de març a L’Escenari.
  • El premi l'atorga l’Associació Cultural Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà, reconeix el treball de persones i entitats de les comarques de l’Alcoià i del Comtat en favor de l’ús i promoció del valencià.

Ja es coneixen els guanyadors dels premis Joan Valls i Jordà en la seua vintisisena edició. Andreu Hervàs (Puente de Génave, Jaén, 1951) i el popular pub alcoià L’Escenari han estat guardonats, en l’apartat individual i en el col·lectiu respectivament.

La gala de lliurament d’aquests premis, durant la qual també s’atorgarà el XXXVIIè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi, tindrà lloc el dissabte 7 de març a L’Escenari, l’entitat premiada enguany. El premi, que atorga l’Associació Cultural Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà, reconeix el treball de persones i entitats de les comarques de l’Alcoià i del Comtat en favor de l’ús i promoció del valencià. Instituït en 1995, es tracta d’un dels més antics en la seua modalitat de tot el domini lingüístic català. 

Andreu Hervàs

Andreu Hervàs emigrà molt menut del seu poble d’Andalusia amb la seua família per instal·lar-se a Alcoi. Va exercir, fins al moment de la seua jubilació, de mestre i dirigí l’escola El Bosco de Cocentaina, una de les pioneres en l’ensenyament en valencià de les nostres comarques.

Andreu Hervàs fou el primer director del Centre de Professors d’Alcoi elegit democràticament pels col·lectius de renovació pedagògica de les nostres comarques. En la seua etapa al front d’aquest CEP, un dels vuit centres del País Valencià, va liderar la implantació de la nova institució amb una llarga sèrie d’iniciatives pedagògiques i edicions de materials didàctics, cursos, seminaris, jornades, i debats que van representar una fita en l’avanç de la normalització de l’idioma propi en l’àmbit de la formació permanent del professorat.

En el tram final del seu recorregut professional, Andreu Hervàs recala a Alcoi com a mestre i tutor, i impulsà ací l’ensenyament en valencià des de les aules del col·legi públic Sant Vicent. A partir de 2005 Andreu Hervàs s’incorpora de ple a l’equip directiu del Club d’Amics de la Unesco d’Alcoi, on ha desenvolupat tasques de president i secretari.

Pub l'Escenari

L’Escenari va obrir les seues portes el 30 de juliol de 1981 per iniciativa d’Ismael Pérez, membre de La Cassola, Enric Pascual, El Llarg, i els bessons Jordi (Toti) i Miquel Blanes. Es tracta, doncs, del pub més antic d’Alcoi que continua amb els propietaris originals. Al llarg d’aquests anys L’Escenari ha estat un punt de referència per a la ciutat no solament com a infatigable animador de la vida nocturna alcoiana sinó també desenvolupant tot de propostes lúdiques i culturals.

Gran part del seu estil i tarannà té a veure amb l’especial decoració del local, concebut en part com un espai escènic i com un homenatge al teatre, amb el carro que simbolitza la faràndula transhumant d’altres temps, les màscares i fins i tot un petit escenari per on ha passat el bo i millor del teatre i la cançó autòctones: l’Ovidi Montllor (un dijous de febrer o març de 1982, poc abans de protagonitzar la pel·lícula de Carlos Pérez Héctor). També hi va ser l’Albert Pla, la primera vegada que va actuar a Alcoi.

L’Escenari fou així mateix bressol del grup musical Arthur Caravan. Durant una època el pub va organitzar concerts i actuacions i va portar a Alcoi grups i músics i actors emblemàtics com Pegasus, Joan Manuel Serrat, Els Joglars (en diverses ocasions), Pepe Rubianes o Lluis Llach, bé a títol particular o en col·laboració amb l’Ajuntament.