El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El reciclatge augmenta a Alcoi i provoca una compensació econòmica de 266.000 euros

Contenidor Marró./ Ajuntament d'Alcoi

Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica, explica que "el compostatge manté els materials fora dels abocadors, aporta nutrients al sòl, atrau i reté l'aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que, al cap i a la fi, són gasos d'efecte d'hivernacle molt potents. Totes les restes orgàniques que depositem en el contenidor marró van a una planta de compostatge. Moltes alcoianes i alcoians ja tenen la seua clau per fer ús del nou contenidor marró i seguirem amb la campanya fins a setembre".

Tot el que es replega en el contenidor gris, on van les restes, té un cost econòmic. Les restes per les quals es paga es soterren en abocadors, es cremen o van a cimenteres amb els problemes mediambientals que això genera.

Durant els últims anys, Alcoi ha sigut una ciutat que ha lluitat per a convertir-se en un exemple de reciclatge i compromís mediambiental. Ara podem confirmar de què aquest augment en el reciclatge és correcte, i que gràcies a les últimes dades de 2019, s'ha aconseguit superar una compensació econòmica de 266.000 euros. I és necessari explicar que tot el que es replega en el contenidor gris, on van les restes, té un cost econòmic. Però el cost no només és econòmic sinó també mediambiental. Les restes per les quals es paga s'enterren en abocadors, es cremen o van a cimenteres amb els problemes mediambientals que això genera. En canvi, els contenidors groc, verd i blau van a diferents plantes de reciclatge situades en Sant Vicent, Villena, Benidorm i Elda.

Cal destacar que aquest 2020 també s'ha començat a prendre diferents mesures que ajuden a seguir augmentant aquestes xifres. I és que durant aquestes últimes setmanes hem pogut conèixer que el pla d'afegir el cinquè contenidor orgànic continua endavant. L'ús d'aquest nou contenidor que funciona amb clau per a garantir una correcta utilització també ajudarà a reduir allò que s'aboca al contenidor gris. A banda de donar clau a la ciutadania que vulga fer ús del contenidor, sol·licitant-ho al telèfon 965537127 o el correu, també s'arreplegarà l'orgànica a 30 usuaris considerats grans productors, com residències o menjadors escolars, oferint-los un contenidor molt a prop o el servei porta a porta.

Segons Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica, "el compostatge manté els materials fora dels abocadors, aporta nutrients al sòl, atrau i reté l'aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que, al cap i a la fi, són gasos d'efecte d'hivernacle molt potents. Totes les restes orgàniques que depositem en el contenidor marró van a una planta de compostatge. Moltes alcoianes i alcoians ja tenen la seua clau per fer ús del nou contenidor marró i seguirem amb la campanya fins a setembre".

Les dades dels contenidors d'Alcoi durant el 2019 van ser més positives, que en anys anteriors, el que també va suposar més ingressos en aquest apartat perquè en el tema dels contenidors, tal com s'ha apuntat anteriorment, l'Ajuntament rep diners per tot el que s'arreplega excepte el contenidor gris, pel que paga 46 euros per tona més IVA. En 2019, en el cas dels envasos en compensació per tona, s'han aconseguit 186.529,80 euros; en envasos en compensació per transport, 14.645,74 euros; en cartó porta a porta, 5.808,78 euros; cartó càrrega contenidor lateral, 27.920,82 euros; paper cartó venda per tona, 9.200,64 euros i vidre, 22.749,47 amb una compensació total de 266.855,25 euros.